Magnetoterapia, o modalitate terapeutica naturala
Magnetoterapia este considerata astazi una dintre cele mai eficiente metode naturale de insanatosire fiind adeseori denumita "metoda terapeutica a secolului 20". Ea constituie un procedeu vindecator natural, simplu, ieftin, total nedureros, care nu prezinta reactii adverse, singurul instrument folosit in cadrul acestei terapii fiind magnetul sau un aparat de generare a unui camp magnetic pulsatoriu.
 
Multe dintre culturile stravechi cunosteau puterea "magica" a magnetului, acesta fiind purtat sub forma de amulete, despre care se stia ca indeparteaza durerile. Nu se stie exact cum a fost descoperit fenomenul magnetismului, dar utilizarea sa in vindecarea unor afectiuni avea o baza practica, empirica, doar unii initiati avand acces la cunostintele despre fortele magnetice din natura.

Una dintre cele mai timpurii mentiuni referitoare la magneti ca agenti terapeutici apare in stravechile scrieri ale Indiei, Vedele. In Atharvaveda, este descrisa utilizarea magnetilor pentru oprirea sangerarii (sutra 17, capitolul 1, partea I) si pentru tratarea anumitor probleme ale organismului feminin (sutra 35, capitolul 7, partea III).

In Occident, magnetul a devenit obiectul unei cercetari medicale abia in secolul al XVI-lea, cand alchimistul si medicul Paracelsus a adus la lumina calitatile curative ale magnetului. Paracelsus a facut observatia revolutionara ca magnetul poate vindeca majoritatea inflamatiilor si ulceratiilor si multe boli ale intestinului si uterului si ca este util atat in boli interne, cat si externe. El a afirmat ca orice zona sau parte bolnava a organismului, daca este expusa fortei magnetice, se vindeca mai bine si mai repede decat cu alte tratamente.

Parintele Hall, profesor austriac de astronomie din secolul al XVIII-lea a creditat afirmatiile lui Paracelsus si a tratat barbati si femei care sufereau de boli nervoase, prin aplicarea de magneti pe corpul acestora. Tratamentul aplicat de Hall a fost indeaproape urmarit de Mesmer (1734-1815), care a fost profund impresionat de rezultate si a inceput si el sa practice terapia magnetica. A rezolvat astfel un numar mare de boli serioase si complicate. Unul din cazurile vindecate de Mesmer trebuie mentionat: o doamna pe nume Franze Oesterline, in varsta de 29 de ani, care avea dureri de cap severe, periodice, urmate de delir si voma, asociate cu atacuri paroxistice de manie. Mesmer a aplicat trei magneti pe corpul ei: cate unul la fiecare picior, iar al treilea pe zona corespunzatoare stomacului. Rezultatul a fost extraordinar: doamna a fost complet vindecata, se pare, dupa cateva sedinte de tratament.

Munca lui Hall si Mesmer a fost descrisa de contemporanul lor, Dr. Samuel Hahneman (1755-1843), parintele homeopatiei. Acesta era pe deplin convins de puterile magnetilor, spunand: "o bagheta magnetica poate sa vindece rapid si definitiv o boala severa, daca este adusa in apropierea corpului".

Diferite experimente au aratat ca plantele tinute in camp magnetic cresc, infloresc si dau fructe mai repede decat cele crescute in conditii normale. In Rusia s-a demonstrat ca plantele irigate cu apa magnetizata cresteau cu mult mai repede decat celelalte. Chiar plantele bolnave au putut fi revitalizate dupa aplicarea unui camp magnetic sau dupa ce au fost udate cu apa magnetizata. Asadar utilizarea magnetilor ajuta cresterea si fertilitatea plantelor. Tesuturile lor sunt reintinerite si pot fi protejate de inghet si de alte pericole.

Experimente care au constat in implantarea de celule canceroase la soarecii de laborator, au aratat ca prin aplicarea unor magneti procesul tumoral era stopat. De asemenea, tumora cerebrala a unui caine a fost complet "topita" cu ajutorul unui magnet.

Dr. E. K. Maclean din New York a tratat cu succes cazuri de cancer avansat cu un Activator Electromagnetic, un aparat care genera campuri magnetice pulsatorii. El a mentionat ca aceasta maladie, cancerul, nu se poate dezvolta intr-un camp magnetic puternic. S-a mai aratat ca utilizarea magnetilor a refacut pigmentarea parului la un numar de persoane. La o clinica din Leningrad, pacientilor cu pietre la rinichi sau la bila li se administreaza apa magnetizata pentru a ajuta eliminarea acestor formatiuni. Dr. Maclean a reusit sa indeparteze durerile de orice fel prin utilizarea magnetilor. El a aratat ca aplicarea regulata a magnetilor este de un mare ajutor in mentinerea starii generale de sanatate, vigoare si tinerete.

Cu timpul, folosirea terapeutic empirica a magnetilor a fost completata de cercetari amanuntite legate de proprietatile curative ale magnetilor. Terapia se facea prin asezarea de magneti pe corpul pacientului, folosindu-se, deci, campuri magnetice statice. In ultimele decenii, s-a trecut la utilizarea campurilor magnetice pulsatorii, produse cu ajutorul unor aparate speciale. Campurile magnetice pulsatorii sunt miscari rapide, oscilatorii ale campului magnetic, care sunt folosite in scop terapeutic la frecventa de 0,5 Hz (0,5 pulsatii/secunda).

Totusi, cum functioneaza terapia cu campuri magnetice pulsatorii, si de ce se poate aplica la atat de multe afectiuni? Prin aducerea campurilor magnetice pulsatorii in apropierea corpului, apar microcurenti benefici in tot corpul. De asemenea, campurile magnetice pulsatorii determina cresterea concentratiei de oxigen cu 200% in sange, provocand cresterea vitezei de regenerare a tesuturilor inflamate sau deteriorate si imbunatatind utilizarea oxigenului de catre tesuturi, facilitand astfel inviorarea si vindecarea acestora. S-a probat ca pulsatiile potrivite ale campului magnetic pot produce o crestere de 20 de ori a numarului limfocitelor B si T, imbunatatind astfel starea sistemului imun. De asemenea, s-a observat ca magnetoterapia are un efect benefic asupra sistemului nervos.

Din experienta celor care au aplicat aceasta terapie se stie ca utilizarea campurilor magnetice pulsatorii anihileaza senzatia dureroasa aproape imediat. De asemenea, tratamentul magnetic imbunatateste osteogeneza, ajuta, grabind, vindecarea ranilor si fracturilor, reface rapid tesuturile, diminueaza agregarea legata de globulele rosii si trombocite si chiar dizolva cheagurile de sange, dinamizeaza circulatia periferica, elimina pietrele de la rinichi si vezica biliara, si amelioreaza sau chiar vindeca boli precum artrita, astmul, eczemele, ulceratiile, inflamatiile, paralizia, poliomielita, sciatica, hernia de disc, spondilita, etc. Aplicarea acestei terapii in neurologie a ajutat multi pacienti bolnavi de epilepsie, Parkinson, scleroza multipla, sindrom neuro-motor, nevralgie post-herpetica etc. sa isi amelioreze considerabil starea.

Nu exista contraindicatii pentru utilizarea magnetoterapiei, exceptand sarcina si pacientii care au stimulator cardiac. Pana si organismul extrem de restrictiv care controleaza in SUA domeniul sanatatii, FDA (Food and Drug Administration) a recunoscut in 1978 beneficiile utilizarii energiei magnetice in vindecarea fracturilor de tibie. Totusi, in ciuda numarului mare de rapoarte clinice extrem de favorabile acestei terapii, costurile exorbitante si anii de evaluare pentru satisfacerea criteriilor FDA, au intarziat si intarzie considerabil utilizarea acesteia. Mai mult, monopolistii industriei farmaceutice s-au opus cu vehementa acreditarii acestei terapii, blocand cu succes multe tentative de obtinere a fondurilor pentru validare prin cercetari clinice a acestei terapii ieftine si eficiente, fara pilule! In Japonia, in schimb, magnetoterapia este acceptata ca medicina alternativa.


sursa: www.ecolife.ro

Scroll