Biochimia anxietatii
Nevroza anxioasa este o tulburare comuna care prezinta o varietate de simptome ce includ palpitatii, oboseala rapida, respiratie dificila, nervozitate, dureri in piept, oftat, ameteala si lesin, stari de neliniste, dureri de cap, parestezii, slabiciune, tremur, insomnie, transpiratie, anorexie, voma si diaree, mictiuni frecvente, frica de moarte, etc.

Paul D. White si colegii sai de la Harvard au demonstrat natura ereditara a anxietatii. In teste realizate pe populatia generala, incidenta tulburarii este de 4,7%, dar intre rudele bolnavilor este de cateva ori mai mare. Cu un parinte suferind de nevroza anxioasa, 48,6% dintre copii vor fi afectati si ei de aceasta. Avand ambii parinti afectati, 62,9% dintre copii sufera si ei de nevroza anxioasa. Daca nici un parinte nu este afectat, dar au un copil suferind, 27,9% din fratii copilului ajung sa fie afectati, in timp ce incidenta la copii in populatia generala era de 4%. Rezultatele acestor studii conduc la concluzia ca nevroza anxioasa prezinta atat o cauza genetica cat si una de mediu. Unele simptome ale nevrozei anxioase se aseamana cu cele produse de exercitiile fizice si majoritatea bolnavilor raporteaza faptul ca activitatea fizica marita le declanseaza sau le intensifica simptomele specifice nevrozei anxioase. Cresterea concentratiei de acid lactic sau lactat, forma ionica a acidului, este remarcabila. Cohen si White au descoperit ca nivelul de lactat era mult marit la bolnavi inainte si dupa o serie de exercitii fizice comparativ cu controlul realizat in conditii normale.

Dr. Pitts a experimentat injectiile cu o concentratie de lactat suficienta pentru a creste nivelul lactatului venos intre 12-15 mmoli/l (un domeniu care este in mod normal atins doar la maximul activitatii musculare) sau dupa administrarea de adrenalina. El a remarcat ca o infuzie de 20 minute a produs un atac anxios. Un numar de 13 din 14 bolnavi si un numar de 2 din 10 oameni sanatosi folositi ca si etalon de control au dezvoltat atacuri anxioase acute dupa injectarea de lactat. Combinatia de lactat cu calciu a produs simptome de parestezie doar intr-o mica minoritate, comparativ cu numarul mare de atacuri in cazul injectiei doar cu lactat. Bolnavii nu au prezentat simptome cand li s-a infuzat o solutie de glucoza, ca experiment de control.

Adrenalina stimuleaza si ea producerea de acid lactic prin activarea situsurilor metabolice receptoare de pe suprafata celulara pentru a activa sistemul enzimatic glicolitic celular. Propranolul, un agent blocant al activitatii beta-adrenergice, blocheaza aceste situsuri. Experimentele de tip dublu orb cu propranolul si placebo au aratat ca primul elimina simptomele anxietatii.

Intr-un raport recent membrii Orchestrei Filarmonice din New York au folosit cu succes propranolul pentru a depasi stadiul de anxietate care este inregistrat ca apare in mod frecvent la artisti. Reducerea activitatii mediate adrenergic s-a putut astfel realiza cu ajutorul remediilor naturale cu efect calmant, realizate de exemplu din anumite plante adecvate, cum sunt de exemplu petalele de trandafir, paducelul, rocoina, florile de tei, frunzele de roinita, musetelul sau florile de salcam. Rezultate remarcabile s-au obtinut si printr-un program sistematic de meditatie yoghina profunda ce a putut conduce astfel la tratamentul pe cale naturala a nevrozei anxioase.


sursa: www.ayus.ro

Scroll