Apele minerale si efectele lor terapeutice
Apa este elementul primordial al vietii pe pamant si orice vietuitoare, animal sau planta, indiferent daca este mica sau mare, nu poate trai fara ea. Apa este "vehiculul" care dizolva si aduce elementele hranitoare in organism, acolo unde ele sunt necesare, si tot ea conduce in afara organismului elementele uzate, devenite nefolositoare si toxice.

Daca animalele salbatice mesteca si inghit instinctiv anumite argile, de pe langa anumite izvoare, sau beau ape incarcate cu anumite minerale, pe care sunt capabile sa le caute zeci si zeci de kilometri, omul este nevoit, in schimb, sa-si compenseze simturile, "atrofiate" si pervertite de viata moderna, cautand sa se informeze corect pentru a afla ce elemente nutritive si tamaduitoare sunt necesare organismului pentru a-i asigura sustinerea si viata. Informarea corespunzatoare este exact ceea ce urmarim prin randurile de fata.

Consumarea apelor minerale actioneaza profund asupra tuturor organelor interne, ajungand pana la cea mai mica celula si producand modificari spectaculoase, in primul rand la nivelul tubului digestiv, al stomacului, al duodenului, al ficatului, al colecistului, al pancreasului, precum si al aparatului urinar, prin intermediul rinichilor.
Gratie pamanturilor si gazelor prin care trec in drumul lor spre suprafata, apele minerale se incarca biochimic si capata o compozitie chimica si o incarcatura geomagnetica specifica. Prima este mai usor de analizat si de prezentat, in vreme ce cea de-a doua, chiar daca este cel putin la fel de importanta, intra mai putin in vederile stiintei actuale. Putem sa clasificam apele minerale, din punct de vedere medical, in 11 grupe:

1 - Apele oligominerale - cele care au o mineralizare totala sub 1 g/l, fara gaze sau elemente chimice rare sau radioactive; sunt asemanatoare cu apa potabila. Se gasesc la Calimanesti, la Olanesti, la Slanic Moldova, la Felix, la Sangeorz Bai. Din intestin, ele se resorb rapid, ca urmare a slabei lor mineralizari si sunt eliminate la fel de repede, marind diureza. Efectul diuretic este actiunea lor principala, ele scazand concentratia sarurilor minerale din urina, precum si a produsilor de degradare proteica din sange. Cresterea diurezei produce o spalare a cailor urinare, cu eliminarea nisipului de la rinichi, a produselor inflamatorii si a florei microbiene, cu repararea si vindecarea cailor urinare. Ca tehnica de cura, de obicei, se administreaza cantitati mici, de 2-3 pahare a cate 250 ml, baute incet, dimineata si la pranz, pe nemancate, marindu-se doza in 2-3 saptamani la 6-7 litri pe zi. Indicatii: procese inflamatorii si infectioase cronice ale cailor urinare (pielite, cistite, hipersecretii de urati, fosfati, oxalati, cu predispozitie la litiaza).

2 - Apele carbogazoase au cel putin 1 g de CO2/l, sunt slab acide si astfel dizolva multe saruri din solul prin care trec, formand bicarbonati. Prin degajarea de CO2, sarurile se depun pe vase, pe pietre si pe vegetatia pe care o stropesc. Asemenea ape se gasesc la Slanic Moldova, la Sarul Dornei, in Covasna, la Gheorgheni, la Bicaz. Sunt recomandate in cura de baut, pentru potolirea setei, prin hiperemia si excitarea nervilor gustativi din mucoasa bucofaringiana. Prin excitarea mucoasei gastrice maresc secretia de suc gastric si de acid clorhidric din stomac. De asemenea, calmeaza durerile de stomac si activeaza golirea acestuia, cresc diureza prin absorbtia mare de apa in intestin, stimuleaza centrul respirator din bulb, marind amplitudinea respiratiilor si cresterea ventilatiei pulmonare. Trebuie, totusi, facuta diferenta intre apa natural carbogazoasa de la izvor si cea asa-zis "imbogatita" cu CO2, care se comercializeaza in butelii de plastic. Efectele terapeutice apar mai mult la apa consumata direct de la sursa si mai putin la cea sifonata artificial.

3 - Apele alcaline contin cel putin 1 g hidrocarbonat de sodiu la litrul de apa minerala. Alcalinitatea lor se manifesta prin posibilitatea de a fixa acizii. Apele alcaline sunt, de obicei, mixte, mai ales cu continut de bioxid de carbon, clorurosodice, sulfuroase, sulfatate, feruginoase. Se gasesc la Aries, la Nasaud, la Calimanesti, la Govora, la Pucioasa, la Strunga, la Tg. Frumos.
Administrarea pe stomacul gol cu o ora si jumatate sau doua inainte de masa are o actiune de diminuare a secretiei si aciditatii stomacului. Administrarea cu putin timp inainte de masa (30 de minute) sau odata cu hrana provoaca o crestere a secretiei gastrice. Bauta dupa masa, apa alcalina neutralizeaza aciditatea gastrica, calmeaza arsurile si durerile. In diabet, efectul alcalinizat al acestor ape favorizeaza oxidarile si, deci, o mai buna utilizare a hidratilor de carbon. La bolnavii hepatobiliari micsoreaza densitatea bilei si drenajul acesteia, ameliorand procesele inflamatorii ale cailor biliare.

4 - Apele minerale alcalinoferoase si feroase sunt apele in compozitia carora predomina, alaturi de bicarbonat, cationi de Ca si Mg. Apele cu Ca sunt mai valoroase, modificand excitabilitatea neuromusculara. In procesele inflamatorii intestinale inhiba motilitatea intestinului, producand constipatia. Apele calcice sunt diuretice prin mecanisme complexe; de asemenea, schimband reactia urinei, ii inhiba germenii sensibili in mediul acid. Se gasesc la Borsec, in Covasna, la Sangeorz, la Slanic Moldova.

5 - Apele feruginoase trebuie sa contina cel putin 10 mg ioni de fier la 1l apa minerala. Aceste ape contin intotdeauna si bioxid de carbon, dar si foarte frecvent saruri de calciu si sulfati clorurosodici. Se gasesc la Tusnad, la Vatra Dornei, la Buzias, in Covasna. Indicatii: in maladii infectioase cronice, intoxicatii cronice, hemoragii repetate, in carenta de fier exogen sau prin nevoi sporite din parazitoze si boli de ficat.

6 - Apele arsenicale contin in cantitati foarte mici, respectiv 0,7 ion arsenic/l. Arsenicul exista in mod normal in tiroida, glanda mamara, oase, piele, par, sange menstrual. Actiunea principala a arsenicului se exercita asupra proceselor de nutritie generala, diminuand arderile tisulare, favorizand asimilarea. Se intalnesc in Covasna sau la Sarul Dornei. Sunt indicate in stari de debilitate, mai ales la copii, de convalescenta, anemii secundare, disfunctii tiroidiene cu metabolism ridicat, psoriazis. Administrarea se face cu cantitati mici, de 25 ml, de doua ori pe zi, pana la 250 ml/zi. La sfarsitul curei, cantitatea se micsoreaza treptat.

7 - Apele sarate (clorurosodice), cu cel putin 1 g de sare/l, pana la 15 g/l, ape utilizabile in cura interna. Se gasesc la Piatra Neamt, la Ocna Sibiului, la Targu Ocna, in Vrancea. Actiunea lor la nivelul aparatului digestiv este de a excita mucoasa gastrica, potentand secretia gastrica. De asemenea, produc o crestere importanta a motilitatii si a secretiei intestinale, mai ales daca au in compozitie si sulfati. Indicatiile importante ale curei interne sunt gastrita hipotonica, in constipatii cronice, obezitate, stari dismetabolice. Contraindicatia apelor sarate in cura interna este hipertensiunea si dezechilibrele hidroelectrolitice.

8 - Apele iodurate - contin cel putin 1 mg iod/kg. Sunt in asociere cu apele clorurosodice, avand o origine comuna din flora si fauna marilor de odinioara. Se gasesc la Bazna, la Sarata Monteoru, la Pucioasa. Se recomanda in boli tiroidiene cu deficit de iod, in tulburari functionale ale glandelor sexuale la femei. Eliminarea iodului prin mucoasa alveolara amelioreaza procesul inflamator al cailor respiratorii superioare si inferioare.

9 - Apele sulfuroase trebuie sa contina cel putin 1 mg sulf titrabil/l, sub forma de hidrogen sulfurat. si aceste ape sulfuroase sunt in combinatie cu alte elemente din cele deja prezentate. Se gasesc la Herculane, la Strunga, la Targu Frumos, la Nicolina-Iasi, la Pucioasa, la Tg. Ocna, la Mangalia, la Olanesti. Au actiune la nivelul stomacului, cresc secretia gastrica, de asemenea si peristaltismul intestinal, combatand constipatia. La nivelul ficatului, exercita un efect de eliminare a secretiei biliare, la nivelul intestinului au efect antitoxic in intoxicatii cu mercur, plumb si zinc. Sunt indicate in constipatii si in colite cronice, in afectiuni cronice ale ficatului si vezicii biliare, in diabetul zaharat, in hiperglicemie si in intoxicatii cronice cu metale grele.

10 - Apele sulfatate - in aceasta categorie intra apele minerale care contin cel putin 1 g de substante solide dizolvate la 1l, in care predomina sulfatii. Actiunea lor este in special asupra intestinului, ficatului si cailor biliare, prin marirea secretiei si excretiei din aceste organe. Se gasesc la Baltatesti - Neamt, la Buzias-Cluj, la Breazu - Iasi, la Tg. Ocna, la Slanic Moldova. Mod de administrare: apele sulfatate se prescriu dimineata, pe nemancate, in cantitate de 100-300 ml, in raport cu concentratia lor si, de preferinta, calde. Daca sunt mai concentrate de 10 g/l nu pot fi folosite decat cu pauze intercalate si diluate cu apa potabila.

11 - Apele radioactive - contin cantitati variabile de uraniu, actiniu sau thoriu. Nu sunt recomandabile, deoarece radioactivitatea generala a crescut mult, cu urmari nedorite in cresterea frecventei cancerului. Se gasesc la Borsec, la Herculane, la Sangeorz-Bai, la Vatra Dornei, la 1 Mai.


sursa: www.ecolife.ro

Scroll