Pasta de naut

in: Gustari

Nautul este una dintre cele hranitoare "boabe", care la noi a inceput sa fie consumata pe scara mai larga de relativ putin timp, mai ales odata cu raspandirea culturii culinare arabe. Putem spune ca este un veritabil castig culinar si vital, cu atat mai mult cu cat nautul poate fi cultivat si la noi in tara si reprezinta un excelent nutrient sanatos. Cel mai digerabil mod de preparare este sub forma de pasta. Pentru a-l prepara astfel, cel mai usor ne va fi daca avem o oala de fiert sub presiune. Daca nu dispunem de o asemenea oala, atunci este obligatoriu sa punem nautul la inmuiat pentru 24 de ore, in multa apa rece, dupa ce l-am spalat bine. Trebuie sa tinem cont de faptul ca nautul se va hidrata astfel si sa punem o apa buna de baut pentru inmuiere, care sa fie de 4-5 ori mai multa decat cantitatea de naut, caci acesta este un mare "insetat", care va absorbi apa si se va inmuia si umfla, dublandu-si volumul si devenind mai fraged. Vom pune apoi la fiert nautul ...

Citeste mai mult

Dejunul Kollath

in: Gustari

Reteta este urmatoarea: - se pun intr-un vas 3 linguri de faina integrala de grau peste care se pun 5 linguri de apa si se lasa 6 ore (de seara pana dimineata) la fermentat; - in alt vas se pun 2 linguri de stafide care se acopera cu apa si se lasa peste noapte; - dimineata se amesteca continutul celor 2 vase, fara sa se arunce apa si se rad peste acest continut 2 mere, se adauga 2 linguri de miere, 2 linguri de nuci pisate si 2 linguri de suc de lamaie, 5-6 migdale rase; - se mananca dimineata. Acestea sunt proportiile. Dvs. puteti consuma orice cantitate doriti, pastrand aceste proportii.

Citeste mai mult

Rosii umplute cu oua

in: Gustari

6 oua si 50 ml lapte se transforma in jumari, se amesteca cu 100 g branza rasa, patrunjel si marar tocate fin, sofran si ghimbir. Se aleg 2 kg se rosii de aceiasi marime, se taie capacele, se scobesc si se aseaza cu gura in jos la scurs; se umplu rosiile cu compozitia pregatita inainte. Se aseaza apoi intr-un vas uns cu unt si se dau la cuptor cca 20 min. Se servesc calde, cu smantana.

Citeste mai mult

Rosii cu ciuperci si branza

in: Gustari

Se aleg 2 kg se rosii de aceiasi marime, se taie capacele, se scobesc si se aseaza cu gura in jos la scurs. Se pun intr-o cratita 50 ml ulei, 250 g ciuperci, o ceapa, usturoi taiat marunt, sare, ghimbir; se fierb inabusit. Dupa ce se iau de pe foc, se amesteca cu 80 g branza, 2 galbenusuri si patrunjel tocat. Se umplu rosiile, se presara cu telemea sau cascaval ras, se aseaza intr-o cratita unsa cu ulei si se dau la cuptor; rosiile se stropesc din cand in cand cu sosul din cratita.

Citeste mai mult

Rosii umplute cu pasta de branza

in: Gustari

Se aleg 2 kg se rosii de aceiasi marime, se taie capacele, se scobesc si se aseaza cu gura in jos la scurs; se rade 100 g branza telemea, se adauga 400 g branza de vaci framantata, 100 g unt, 100 g smantana, sofran, ghimbir si marar tocat fin. Se umplu rosiile, se pun cateva bucatele de unt deasupra si se presara cu marar tocat.

Citeste mai mult

Rosii cu ciuperci

in: Gustari

Rosiile se spala, li se taie un capac, se curata de seminte, se sareaza in interior si se lasa la scurs cu fata in jos. Separat, intr- cratita, se pun 50 g unt, 250 g ciuperci taiate marunt si se lasa la foc mic pana scade toata apa pe care au lasat-o. Dupa ce s-au racit, se amesteca cu 150 g smantana, o lingura de faina si un galbenus. Se amesteca pana la omogenizare. Se umplu rosiile, se presara cu patrunjel verde tocat si se dau la cuptor timp de 20 min.

Citeste mai mult

Omleta cu orez

in: Gustari

Se bat 6 oua, se amesteca cu 4 linguri orez sau grau fiert, 3 rosii, 1 ardei gras si verdeata tocate marunt, se potriveste de sare, ghimbir, sofran. Se prajeste pe ambele parti in ulei incins; se presara cascaval ras.

Citeste mai mult

Omleta cu spanac

in: Gustari

Se bat 6 oua, se adauga 50 g smantana, sare si ghimbir; se fac 3 omlete care se coc doar pe o parte. Se face un piure din spanac, o ceapa tocata fin, sare, sofran, faina si ulei cu care se umplu omletele. Se ruleaza si se dau la cuptor pentru cateva minute.

Citeste mai mult

Omleta de primavara

in: Gustari

Se bat 6 oua cu 100 ml lapte, patrunjel si marar tocate fin, ghimbir si sare. Se fac 2 omlete groase care se presara cu cascaval ras. Se ruleaza, se taie fiecare in cate 3 parti si se servesc calde.

Citeste mai mult

Gogosele de fasole alba

in: Gustari

100 g fasole boabe se inmoaie saera cu apa rece; a doua zi se schimba apa si se pun la fiert cu apa rece. Se lasa sa fiarba 10 minute, se scurg, se adauga apa fierbinte si se pun din nou la fiert cu morcov si ceapa. Dupa ce s-au muiat, se scurg si se paseaza. Se amesteca cu un ou, sare, ghimbir si sofran, 2 linguri de faina si 50 ml lapte. Din aluatul obtinut se  fac bilute cu diametrul de 2 cm, se turtesc si se prajesc in ulei incins. Se presara cu marar si se servesc calde.

Citeste mai mult

Gogosele de cartofi

in: Gustari

1/2 kg piure de cartofi se amesteca cu 2 oua, 150 g branza telemea si 100 g faina. Se framanta bine pana capata consistenta unui aluat care se imparte in mai multe bucati. Se fac bilute cu diametrul de 2 cm, se turtesc si se prajesc in ulei incins. Se presara cu marar si se servesc calde.

Citeste mai mult

Ciupercute

in: Gustari

6 oua fierte tari se curata de coaja, se taie pe lat, se scot galbenusurile care se amesteca cu 3 galbenusuri crude, sare, ghimbir, sofran, marar tocat fin. Se toarna cate putin ulei si se freaca copozitia ca maioneza. O parte din aceasta compozitie se amesteca cu ciuperci tocate si calite in ulei si apoi se umplu albusurile; se unesc cate doua jumatati cu o scobitoare, se taie un capacel de la baza, astfel incat, asezate in picioare ouale sa aiba stabilitate. Se taie cate un capac din rosii, se aseaza deasupra oualor, astfel incat sa arate ca niste ciuperci. Se decoreaza capacelele cu buline din maioneza. Platoul pe care sunt asezate se unge cu maioneza ramasa, se presara cu salata taiata fideluta, iar apoi se aseaza cu grija ciupercutele.

Citeste mai mult

Ciuperci cu verdeata

in: Gustari

1/2 kg ciuperci mari se spala, se toaca coditele marunt si se calesc in 50 g unt, o ceapa mica si puitn ghimbir. Palariile se aseaza intr-o tava unsa cu unt si se dau la cuptor la foc potrivit. Dupa ce s-au inmuiat se umplu cu compozitia obtinuta prin calirea coditelor. Se dau din nou la cuptor cateva minute, se acopera cu smantana si verdeata tocata fin si se servesc calde.

Citeste mai mult

Ciuperci invelite

in: Gustari

Din 100 g faina, 200 g lapte si un ou se face un aluat ca pentru clatite care se amesteca bine, apoi se lasa sa se odihneasca o ora. Se infierbanta undelemnul, se introduce fiecare ciuperca in compozitie si se prajeste. Se scot, se pun intr-o sita sa se scurga uleiul si se servesc calde presarate cu cascaval ras si ghimbir.

Citeste mai mult

Clatite cu branza

in: Gustari

Se face un aluat de clatite din: faina de grau, 2 oua, 1 lapte, sare. Se coc clatitele, care trebuie sa fie subtiri. Se pregateste o crema din branza de vaci, 2 oua, marar tocat, sare, ghimbir. Se umplu clatitele, se ruleaza, se pun intr-un vas termorezistent, se presara cu bucatele de unt si se dau 10 min. la cuptor. Se servesc cu smantana.

Citeste mai mult

Clatite cu urda

in: Gustari

Se face o compozitie de clatite din: faina din grau complet, 2 oua, 1 l lapte, marar tocat fin, sare, sofran, ghimbir; se coc clatitele de grosime medie. Se pregateste o crema din urda frecata cu unt si ceapa tocata. Clatitele se lasa sa se raceasca si se umplu cu crema pregatita deja.

Citeste mai mult

Cascaval pane

in: Gustari

Se taie cascavalul felii subtiri. Se pregateste o compozitie ca de omleta din 2-3 oua, sare, piper sau alte condimente si la dorinta se poate adauga marar tocat si suc de rosii. Se introduc feliile de cascaval in aceasta compozitie apoi se dau prin faina, dupa care sa dau iar prin compozitia de omleta. Se pun la prajit in ulei incins, la foc rapid. Se intorc pe partea cealalta dupa ce s-au rumenit putin. Se servesc ca atare cu salata, cu cartofi prajiti sau cu diverse piureuri.

Citeste mai mult

Branza de vaci cu masline

in: Gustari

Se freaca 200 g branza de vaci proaspata cu 2 linguri lapte, se adauga 2 rosii sau 2 gogosari taiati marunt, cateva masline maruntite si se potriveste gustul cu sare si mirodenii.

Citeste mai mult

Branza de vaci cu morcovi

in: Gustari

Se amesteca 200 g branza de vaci cu 50 g unt; se adauga o ceapa taiata marunt, un morcov ras, ghimbir, sofran, salvie maruntita si sare. In loc de morcov se poate folosi marar tocat; dupa preferinta se adauga un galbenus crud.

Citeste mai mult

Branza de vaci cu ceapa

in: Gustari

Se taie ceapa marunt, se amesteca cu 200 g branza si 50 g unt, se pune pe un platou si se orneaza pe marginea platoului cu rosii si patrunjel.

Citeste mai mult
  • 1
  • 2
Scroll