Chukauni, salata delicioasa de cartofi cu iaurt

in: Salate

Acest fel de mancare este numit chukauni si este o specialitate din regiunea Palpa, din vestul Nepalului. In aceasta reteta se foloseste iaurt in loc de maioneza, care impreuna cu cartofii da un rezultat delicios. Aceasta salata poate fi luata la un picnic sau poate fi mancata simplu, ori ea poate fi insotita si de alte feluri de mancare. Ingrediente: - 3 cartofi mari - 1 legatura de ceapa de primavara sau o ceapa obisnuita - 1 ceasca de iaurt - 1 jumatate de lingurita de pudra chimion - 1 jumatate de lingurita de pudra coriandru - 1 jumatate de lingurita de pudra turmeric - 1 jumatate de lingurita de pudra de ardei iute - 1 lingurita de seminte de susan - 3 catei de usturoi - 1 lingurita de sare - 2 linguri de ulei de masline Preparare: Se fierb cartofii, apoi se cojesc si se lasa la racit. Se taie cuburi ceapa si se taie cartofii in cuburi. Se pun cartofii in iaurt si se amesteca bine avand grija sa nu se zdrobeasca. Se incalzeste uleiul, se adauga condimentele si imediat dupa aceea ...

Citeste mai mult

Cidrul (vinul) de fructe

in: Bauturi

Cidrul se obtine, de regula, prin fermentarea mustului de mere, dar poate fi preparat si din alte fructe (coacaze, cirese, visine, din amestec de suc de mere si de pere, etc.). Perele singure se folosesc mai rar pentru cidru, si numai in cazul unor soiuri bogate in acizi si tanin, componente care contribuie la precipitarea substantelor pectice si la limpezirea mustului. Cidrul care se consuma imediat poate avea 3,5-5% alcool, insa cel destinat pastrarii trebuie sa contina 6-7% alcool si 0,8% aciditate. Intrucat din zahar, prin fermentare, rezulta 46% alcool, mustul pentru un cidru de buna calitate trebuie sa contina 12-14% zaharuri. Cidrul dulce se obtine prin fermentarea lenta a mustului si "taierea" lui inainte de transformarea totala a zaharului in alcool; se pastreaza greu. Cidrul sec se obtine prin fermentarea rapida si completa a mustului. Se pastreaza in damigene sau in butoaie, in pivnite uscate, la temperatura de 8-10 ºC. Cidrul de mere. Se obtine prin ...

Citeste mai mult

Pasta de naut

in: Gustari

Nautul este una dintre cele hranitoare "boabe", care la noi a inceput sa fie consumata pe scara mai larga de relativ putin timp, mai ales odata cu raspandirea culturii culinare arabe. Putem spune ca este un veritabil castig culinar si vital, cu atat mai mult cu cat nautul poate fi cultivat si la noi in tara si reprezinta un excelent nutrient sanatos. Cel mai digerabil mod de preparare este sub forma de pasta. Pentru a-l prepara astfel, cel mai usor ne va fi daca avem o oala de fiert sub presiune. Daca nu dispunem de o asemenea oala, atunci este obligatoriu sa punem nautul la inmuiat pentru 24 de ore, in multa apa rece, dupa ce l-am spalat bine. Trebuie sa tinem cont de faptul ca nautul se va hidrata astfel si sa punem o apa buna de baut pentru inmuiere, care sa fie de 4-5 ori mai multa decat cantitatea de naut, caci acesta este un mare "insetat", care va absorbi apa si se va inmuia si umfla, dublandu-si volumul si devenind mai fraged. Vom pune apoi la fiert nautul ...

Citeste mai mult

Cum se prepara berea din ghimbir

in: Bauturi

Acest articol se adreseaza celor care s-au convins deja de nocivitatea bauturilor carbogazoase "naturale" produse industrial, chimizate pana la refuz si indulcite sintetic, colorate tipator, care in plus ruineaza sanatatea. Oferim aici o reteta pentru prepararea in casa a unei beri din... ghimbir, folosind ingredinte exclusiv naturale. Buna pentru sistemul digestiv, vitalizanta, afrodiziaca, reda pofta de viata. "O clipa, dar de ce sa nu cumparam pur si simplu niste bere de ghimbir din comert?", ne-ati putea intreba. Ei bine, pentru ca berea din comert este prea indulcita si abia evoca, anemic, gustul ghimbirului. Plus ca are un gust de conservant de te omoara... Iata ce putem folosi pentru a prepara o delicioasa bere din ghimbir: - o sticla de 2 litri de apa plata - o bucata maricica de radacina de ghimbir (de fapt, doua linguri de ghimbir dat pe razatoare). Gasiti ghimbir la supermarketuri, la sub 10 RON kilogramul. - 1 lamaie - 1 vas cu zahar invertit sau miere - ...

Citeste mai mult

Inghetata de piersici

in: Deserturi

Ingrediente: - 3 galbenusuri - o cana de zahar - 300g piersici decojite si pasate bine - 300g smantana grasa Galbenusurile se amesteca bine cu zaharul pana la topirea completa a acestuia. Se adauga piureul de fructe care se incorporeaza bine, apoi se pune treptat si smantana pana la perfecta omogenizare. Crema rezultata se da cateva ore la congelator si se serveste cu felii de fructe proaspete si frisca. Inghetata se mai poate prepara si cu alte tipuri de fructe in functie de sezon, cu conditia ca acestea sa fie cat mai zemoase.

Citeste mai mult

Deliciu cu capsuni

in: Deserturi

Ingrediente: - 250g smantana grasa - 250g zahar - 250g faina - 3 oua - 1 pliculet praf de copt - 500 - 600g capsuni (sau alte fructe dupa preferinte) - optional zahar pudra vanilat Se bat ouale spuma cu smantana si zaharul, pana acesta din urma se topeste complet. In acesta etapa este preferabila folosirea unui mixer. Se adauga treptat faina cernuta in prealabil si amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza bine amestecul. Fructele se spala si se taie in doua daca sunt foarte mari. Se toarna compozitia intr-o tava unsa si tapetata cu faina, se aseaza deasupra fructele si se coace in cuptor la foc mediu. Optional se pudreaza rece cu zahar vanilat. Se mai poate face si cu piersici, caise, prune.

Citeste mai mult

Paine integrala de grau

in: Mancaruri

Reteta de paine integrala de grau Ingrediente: 1 kg faina integrala de grau, 50 g drojdie, 1 praf sare gema, 2 linguri miere, 500 ml apa calduta. Mod de preparare: Se toarna faina integrala intr-un lighean mare. Separat, se amesteca drojdia cu mierea pana la completa dizolvare si se adauga apa calduta. Se framanta un aluat de consistenta potrivita, care se pune, acoperit cu un stergar, la crescut intr-un loc cald. Aluatul se imparte in 2 parti egale, se ruleaza si se asaza in tavi de cozonac in care s-a pus hartie pentru copt. Se lasa sa se odihneasca 30 minute, dupa care se introduc tavile in cuptorul incalzit in prealabil. Painea se coace la foc domol, 40 - 45 minute. sursa: www.ecolife.ro

Citeste mai mult

Ciulama de ciuperci

in: Mancaruri

Ingrediente- 1 ceapa potrivit de mare - 1 cutie ciuperci taiate - 400 g smantana - boia - o lingura de faina - verdeata  Preparare  Se ia o ceapa potrivit de mare, se toaca marunt si se pune la calit in putin ulei. Se lasa la foc mic, pana ce capata o culoare aurie, dupa care se adauga o lingurita de boia pentru aspect si ciupercile spalate si scurse. Se mai adauga 2-3 pahare de apa si se lasa sa fiarba pana ce scade apa. Dupa ce apa a scazut, se adauga o lingura de faina, cu atentie sa nu faca cocoloase si inca un pahar de apa. Se mai lasa sa fiarba inca 10-15 minute, dupa care se ia de pe foc si se incorporeaza smantana. Se amesteca si se presara verdeata pe deasupra.  

Citeste mai mult

Vinete la gratar

in: Mancaruri

Ingrediente- vinete - usturoi - ulei de masline - patrunjel  PreparareSe iau vinetele crude, se feliaza, se sareaza si se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Separat se prepara un "sos" din usturoi zdrobit, ulei de masline si patrunjel tocat marunt. Usturoiul pisat se desarta intr-un castron, unde il vom amesteca cu ulei de masline (nu foarte mult), dupa care adugam si patrunjelul, astfel incat sa obtinem o crema omogena, dar nu foarte groasa si nici prea subtire. Dupa ce vinetele s-au scurs se asaza pe gratar pana se usuca (fara a le arde), dupa care le vom pune in castronul cu sosul preparat.

Citeste mai mult

Salata de vinete cu dovlecei

in: Salate

Se coace 1 kg de vinete, iar dupa ce sunt gata se curata, se pun la scurs si se toaca. Intre timp se fierb 2-3 dovlecei mici, curatiti de coaja si taiati cubulete, in apa sarata. Cand sunt gata se pun intr-o strecuratoare si, dupa ce s-au scurs bine se freaca cu ulei, sare si condimente dupa gust. Se amesteca cu vinetele si daca se doreste cu ceapa tocata. Se garniseste salata cu felii de rosii.

Citeste mai mult

Salata de telina fiarta cu maioneza

in: Salate

Se fierb 2-3 teline taiate in betisoare subtiri in apa cu sare. Dupa ce a scazut toata apa, se lasa sa se raceasca, iar apoi se adauga 5-6 linguri de maioneza. Se garniseste cu felii de rosii si verdeata tocata.

Citeste mai mult

Salata de vinete

in: Salate

Se coace 1 kg de vinete (la care se pot adauga si 4-5 ardei), se curata, se scurg de zeama si se toaca. Se freaca cu ulei. Dupa preferinta se poate adauga: ceapa tocata sau usturoi pisat, maioneza, smantana.

Citeste mai mult

Salata verde cu smantana

in: Salate

Se spala si se taie 2-3 salate verzi, peste care se adauga smantana sau maioneza, 2-3 galbenusuri de oua fierte tari, maruntite, 1-2 cartofi fierti, zeama de lamaie, sare si ulei potrivite dupa gust.

Citeste mai mult

Salata de varza alba cu ceapa

in: Salate

Se taie fideluta o varza de marime mijlocie, dupa care se adauga ceapa verde sau uscata, taiata marunt. Se amesteca potrivindu-se de ulei, sare, zeama de lamaie, piper sau alte condimente. Se poate adauga, dupa preferinte, maioneza sau smantana si verdeata.

Citeste mai mult

Salata de telina cu smantana

in: Salate

Se curata 2-3 teline si 2-3 mere si se taie felii foarte subtiri. Se adauga smantana, mustar, sare, ulei, verdeata taiata marunt si alte condimente, dupa gust

Citeste mai mult

Salata de sfecla cu hrean

in: Salate

Se coc la cuptor sau se fierb in apa cu sare 2-3 sfecle, apoi se curata si se dau pe razatoarea mare. Se curata 2-3 radacini de hrean si se dau prin razatoarea mica. Se amesteca cu sfecla si se adauga sare, ulei si zeama de lamaie, dupa gust.

Citeste mai mult

Salata de rosii cu orez

in: Salate

Se fierbe orez in apa cu sare. In acest timp se pregateste o salata din rosii, ceapa, ardei, ulei, verdeata, sare. Se adauga orezul fierbinte peste salata si se amesteca bine. Se serveste imediat.

Citeste mai mult

Salata de ridichi de luna cu oua

in: Salate

Se taie marunt 4 legatuiri de ridichi, o legatura de ceapa verde si una de marar. Se amesteca si se adauga galbenusuri de oua fierte tari si maruntite, ulei, sare, piper si alte condimente, dupa gust.

Citeste mai mult

Salata de ridichi negre cu branza si oua

in: Salate

Se curata 2-3 ridichi negre de marime mijlocie, se dau prin razatoare si se sareaza. Se adauga 2-3 galbenusuri de oua fierte tari, maruntite bine, branza telemea framantata, zeama de lamaie, ulei, sare, piper si alte condimente, dupa gust. Se presara cu marar tocat.

Citeste mai mult

Salata de ridichi de luna cu maioneza

in: Salate

Se taie marunt 4 legaturi de ridichi, o legatura de ceapa si una de verdeata; se fierb in coaja 2-3 cartofi, apoi se curata si se taie marunt; se scot samburii din 100 g de masline si se taie in jumatati si sferturi. Se amesteca toate si se adauga maioneza si sare dupa gust.

Citeste mai mult
Scroll