PORUMBARUL (PRUNUS SPINOSA)


Porumbarul

Descriere

Porumbarul este un arbust spinos, inalt de 1-3 m, cu tulpini bine ramificate. Frunzele sunt ovale, glabre, uneori paroase, dintate pe margini. Florile apar inaintea frunzelor, acoperind in intregime ramurile. Pedunculii florali sunt glabri sau rar parosi. Floarea prezinta 5 sepale, lanceolate, lungi de 1-2 mm, adeseori glabre, dintate pe margini, prezentand glande. Petalele sunt albe, ovale, lungi de 5-10mm. Staminele sunt numeroase (20), lungi de 5 mm, cu antere galbene sau rosii. Ovarul este glandru, cu stil lung si stigmat rotund. Fructele sunt globuloase, cu un diametru de 1-1,5 cm, albastrui-negricios brumate, glabre, ramanand si peste iarna pe ramuri. In interior au un sambure invelit intr-o pulpa verzuie, aderenta, cu gust astringent, usor dulceag. Infloreste in lunile aprilei-mai. Creste la marginea padurilor, pe coastele insorite, de la ses pana la munte.

Porumbarul este un arbust spinos, inalt de 1-3 m, cu tulpini bine ramificate. Frunzele sunt ovale, glabre, uneori paroase, dintate pe margini. Florile apar inaintea frunzelor, acoperind in intregime ramurile. Pedunculii florali sunt glabri sau rar parosi.


Recoltarea

Florile se recolteaza la inceputul primaverii pe timp uscat. Fructele se culeg toamna prin lunile octombrie-noiembrie, dupa caderea brumei. In aceasta perioada ele au cantitatea cea mai mare in zahar.


Mod de uscare

Florile se usuca in straturi subtiri, cat mai repede, pe cale naturala sau artificiala, la o temperatura de 40 grade C. Fructele se pot usca pe cale naturala, insa pentru ca necesita mult timp, se prefera uscarea pe cale artificiala, la o temperatura de 60-70 grade C. Temperatura de uscare este bine sa creasca treptat, iar locul sa fie bine aerisit. din 4-5 kg de flori si 2,5-3 kg de fructe se obtine 1 kg produs uscat.


Intrebuintari

Florile au usor efect laxativ si diuretic, fructele sunt astringente folosindu-se in diaree. Intern: diuretic, depurativ, sedativ, antidiareic.


Observatii










Scroll