Suplimentele alimentare si longevitatea




Poate fi incetinit procesul de imbatranire? Cercetari recente au aratat ca acest lucru este posibil, prin abordarea unui nou stil de viata si o alimentatie corespunzatoare.

Odata cu imbatranirea se produc modificari structurale si schimbari fiziologice caracteristice. Exista mai multe teorii care explica aceste fenomene. Cea mai recenta si unanim acceptata fiind aceea a radicalilor liberi.

 

Marea majoritate a radicalilor liberi din organismul uman o formeaza moleculele toxice de oxigen de provenienta endogena dar si exogena, legat de conditiile de mediu si alimentatie. Pare greu de crezut ca oxigenul care inseamna viata, poate cauza imbatranirea si distrugerea unor celule. Acest lucru se intampla totusi si poate fi comparat cu ruginirea fierului. Asa cum fierul se oxideaza sub actiunea oxigenului din aer, la fel celulele vii sub actiunea radicalior liberi, sunt direct afectate. Substantele care previn acest fenomen sunt numite antioxidanti.

 

Organismul are mijloace naturale de lupta contra acestui fenomen prin actiunea unor enzime, precum catalaza, glutation oxidaza si altele. Cu cat nivelul acestor enzime de protectie este mai mare, cu atat si speranta de longevitate creste. Aceasta crestere a nivelului enzimatic poate fi obtinuta pe seama aportului de alimente care contin antioxidanti, pecum vitamina C, beta caroten, flavonoide, selenium, coenzima Q10, aminoacizi bogati in sulf, aceleasi elemente care previn dealtfel si aparita cancerului.

 

Vitamina C, in afara rolului protector fata de aparitia cancerului, stimuleaza imunitatea si ofera protectie la fumul de tigara.

Vitamina E si seleniul, protejeaza membrana celulara impotriva radicalilor liberi.

Carotenoizii ca precursori ai vitaminei A au si un puternic efect antioxidant. Consumul de alimente bogate in caroten (cartofi, morcovi, frunze verzi vegetale), sau suplimente nutritive din concentrate de plante bogate in caroten, constituie cea mai buna metoda de crestere a continutului de caroten la nivel celular, in special la nivelul timusului.

 

Un alt grup important de antioxidanti sunt flavonoizii, cu efect antiviral, antiinflamator, antialergic si anticanceros. Acestia detin un rol esential in neutralizarea unei largi game de oxidanti si radicali liberi. Recent lor li s-a atribuit si un rol cheie in diminuarea procesului de imbatranire. De altfel, actiunea multor plante medicinale, a polenului si propolisului, se bazeaza pe continutul bogat al acestora in flavonoizi.

 

In acest sens un extract natural deosebit, este cel de Gingko Biloba. Flavonoizii din acest produs, se pare ca au o afinitate deosebita pentru suprarenale, tiroida si sistem nervos central, crescand circulatia cerebrala si actionand indirect asupra procesului de imbatranire.

 

Alaturi de aceste substante mai trebuie sa amintim si metionina si cisteina, aminoacizi care contin sulf si contribuie la cresterea cantitatii de glutation celular. Glutationul contribuie la eliminarea produsilor toxici. Alimente bogate in metionina si cisteina, sunt: pestele, fasolea, ficatul, ouale, nucile si drojdia de bere.

 

Pentru a concluziona, putem afirma ca o dieta cat mai naturala, bogata in vegetale si fructe, incetineste procesul de imbatranire, datorita continutului acestora in minerale, vitamine, caroten, flavonoizi si fibre vegetale. Folosirea alternativa a suplimentelor alimentare si multiminerale, care contin aceste substante, si reducerea consumului de grasimi saturate, colesterol, sare, zahar si proteine animale, ajuta nu numai la prevenirea imbatranirii premature dar si la reducerea riscului coronarian prin scaderea in greutate, si prevenirea aterosclerozei.

 

Dr. Francisc Anghelus.










Scroll