Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza: carnea procesata este la fel de periculoasa ca si tigarile
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a facut public un raport in care sustine ca micii, carnatii, carnea tocata, costita, sunca, salamul si alte alimente asemanatoare preferate de multi romani pentru mesele de sarbatori cauzeaza cancer in aceeasi masura ca si tigarile.

Cercetatorii care au intocmit raportul considera ca preparatele din carne procesata prezinta cel mai mare risc de imbolnavire cu cancer a populatiei, alaturi de tigari, alcool, arsenic si azbest.

O dieta care cuprinde 50g de carne procesata pe zi (echivalentul unui carnat sau a mai putin de doua felii de kaiser) creste riscul imbolnavirii de cancer de colon cu aproape 20%, sustine raportul OMS.
 
Inainte de aparitia acestui raport, Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului (WCRF World Cancer Research Fund International) avertizase ca exista "dovezi solide" care arata ca o dieta ce contine carne rosie din abundenta cauzeaza cancer.

WCRF a recomandat inca din 2009 sa nu fie consumate mai mult de 70g de carne procesata pe saptamana, iar consumul acestui aliment de catre copii a fost total nerecomandat.

Si profesorul Tim Key, de la Cancer Research UK (Institutul de Cercetare a Cancerului din Anglia) sustine ca exista dovezi de necontestat care arata legaturile dintre consumul de carne procesata si cancer.
"Ati putea alege o salata cu fasole pentru masa de pranz, in locul sendvisurilor cu sunca", a recomandat cercetatorul.

Potrivit The Telegraph, britanicii consuma, in medie, la o singura masa, de trei ori mai multa carne decat maximul saptamanal indicat de OMS.

Marii afaceristi din industria carnii nu au privit nepasatori aceste date, ci au furnizat rapid opinii care, chipurile, sa arate ca de fapt si vegetarienii sufera in aceeasi masura de cancer ca si cei avizi dupa hamburgeri si carnati. Evidenta faptelor, insa, ii contrazice flagrant.

La polul opus, pe site-ul cunoscutei emisiuni culinare Good Food, BBC propune un meniu de Sarbatori total vegetarian.

Scroll