Suplimentele alimentare si longevitatea

in: Dieta

Poate fi incetinit procesul de imbatranire? Cercetari recente au aratat ca acest lucru este posibil, prin abordarea unui nou stil de viata si o alimentatie corespunzatoare. Odata cu imbatranirea se produc modificari structurale si schimbari fiziologice caracteristice. Exista mai multe teorii care explica aceste fenomene. Cea mai recenta si unanim acceptata fiind...

Citeste mai mult

Populatia Romaniei – singura din lume care este obligata sa inghita zilnic sare iodata. Dezvaluirile medicului Pavel Chirila

in: Dieta

O hotarare de guvern totalitara a transformat populatia Romaniei intr-un cobai. Impotriva oricarei logici si ratiuni, impotriva stiintei si a evidentei statisticilor medicale, suntem cu totii obligati sa ne iodam zi de zi, chiar si daca orgainsmul nostru nu are nevoie de un surplus de iod. Consecintele negative nu au intarziat sa apara. Cu toate acestea, desi prof. univ. dr. Pavel Chirila a adus public probe prin care a pus in evidenta modul in care surplusul de iod a afectat sanatatea romanilor, in acelasi stil totalitar si absurd, in loc sa ia in seama avertismentul unui specialist reputat, guvernul roman a dispus ulterior DUBLAREA cantitatii de iod din sare!!! Iata ce ne spune dr. Pavel Chirila… INTERVIU Daniel Roxin: Vorbind despre nivelul precar de sanatate al romanilor, care se afla pe primul loc in Europa la imbolnavirile de cancer si tuberculoza, dar si la alte boli, cred ca ar trebui sa discutam despre aceasta lege abuziva, totalitara, care face ca ...

Citeste mai mult

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza: carnea procesata este la fel de periculoasa ca si tigarile

in: Dieta

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a facut public un raport in care sustine ca micii, carnatii, carnea tocata, costita, sunca, salamul si alte alimente asemanatoare preferate de multi romani pentru mesele de sarbatori cauzeaza cancer in aceeasi masura ca si tigarile. Cercetatorii care au intocmit raportul considera ca preparatele din carne procesata prezinta cel mai mare risc de imbolnavire cu cancer a populatiei, alaturi de tigari, alcool, arsenic si azbest. O dieta care cuprinde 50g de carne procesata pe zi (echivalentul unui carnat sau a mai putin de doua felii de kaiser) creste riscul imbolnavirii de cancer de colon cu aproape 20%, sustine raportul OMS.   Inainte de aparitia acestui raport, Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului (WCRF World Cancer Research Fund International) avertizase ca exista "dovezi solide" care arata ca o dieta ce contine carne rosie din abundenta cauzeaza cancer. WCRF a recomandat inca din 2009 sa nu fie consumate mai mult de 70g de carne ...

Citeste mai mult

Jamie Oliver a castigat pana la urma procesul cu McDonald's! Mancarea lor nu este comestibila!

in: Dieta

Jamie Oliver a castigat procesul impotriva lantului de restaurante de tip fast-food McDonald's reusind sa demonstreze ca produsele respective nu sunt deloc comestibile. Procesul nu a fost unul de tip juridic, ci moral, bucatarul reusind sa creeze presiunea sociala de care era nevoie pentru ca McDonald's sa elimine o substanta nociva organismului uman din procesul de preparare a hamburgerilor. Celebrul bucatar englez a demonstrat in cadrul mai multor emisiuni televizate si documentare felul nesanatos in care sunt gatite produsele McDonald's si, cel mai important, faptul ca lantul de restaurante fast-food foloseste hidroxid de amoniu pentru a transforma carnea stricata in hamburgeri ce par a fi comestibili. Conform lui Jamie, carnea folosita de McDonald's este din cel mai ieftin tip de carne, destinat cainilor. Ca urmare a actiunilor lui Jamie Oliver, reprezentantii McDonald's au anuntat ca vor schimba reteta si vor elimina hidroxidul de amoniu din procesul de preparare a ...

Citeste mai mult

Sa invatam sa bem apa cat mai sanatos

in: Dieta

Este binecunoscut faptul ca apa este esentiala pentru bunastarea trupului si ca hidratarea este extrem de importanta pentru organism. Persoanele care intentioneaza saslabeasca se gandesc adeseori ca pot sa bea mai multa apa deodata pentru a reusi astfel sa piarda in greutate. Insa, in realitate, degeaba bem jumatate de litru de apa aproape dintr-o inghititura, pentru ca aceasta modalitate grabita de a consuma apa nu va avea aproape niciun efect favorabil hidratarii organismului, deoarece trupul nu va avea suficient timp sa o absoarba si astfel sa se hidrateze in mod corespunzator. Tocmai de aceea, specialistii avertizeaza asupra faptului ca cel mai indicat mod de a bea apa este sa bem apa cu paiul si sa nu consumam mai mult de 120 de ml de apa o data. Mai bine bem apa de mai multe ori succesiv, mai bine consumam apa putin cate putin, in mod repetat, decat sa bem multa apa deodata, aceasta desigur in conditiile in care scopul principal pe care il urmarim este hidratarea ...

Citeste mai mult

Regenerarea naturala a sistemului imunitar prin 3 zile de post

in: Dieta

Trei zile consecutive de post pot regenera intregul sistem imunitar Intregul sistem imunitar al unei persoane poate fi reimprospatat daca aceasta tine post timp de trei zile. Acest lucru este posibil pentru ca procesul impulsioneaza organismul sa produca noi celule albe in sange, potrivit unui nou studiu. Descoperirea, descrisa ca fiind remarcabila, arata ca regenerarea sistemului imunitar dupa un post de trei zile este posibila chiar si in cazul persoanelor in varsta. Desi dietele de post au fost criticate de nutritionisti pentru ca sunt nesanatoase, studiul, realizat de cercetatorii de la University of Southern California, sugereaza ca infometarea organismului impulsioneaza celulele stem sa produca noi celule albe in sange, care lupta cu infectiile. Oamenii de stiinta spun ca descoperirea ar putea fi benefica in special in cazul persoanelor care au sistemul imunitar deteriorat, precum pacientii cu cancer. De asemenea, studiul poate ajuta persoanele in varsta, al caror sistem ...

Citeste mai mult

Alimentatia echilibrata in Ayurveda

in: Dieta

In traditia sistemului Ayurveda se indica faptul ca o alimentatie echilibrata nu se poate reduce doar la precizarea unor restrictii referitoare  la consumul de grasimi, carbohidrati si proteine si nici la unele limitari formale in ceea ce priveste caloriile, vitaminele si mineralele. Cunoasterea tuturor acestor nutrienti este necesara, insa in realitate ea este o experienta preponderent intelectuala, iar contactul cu realitatea si existenta acestor substante naturale nu se produce, in cazul marii majoritati a oamenilor, printr-o experienta directa. Fiecare dintre noi ne putem da seama ca nu putem determina singuri ponderea de vitamina C din sucul de portocale, doar printr-o simpla referire la acest suc si cu atat mai putin putem realiza ca ne este practic imposibil sa detectam in mod realist diferenta dintre vitamina C si vitamina A pornind de la o analiza intelectuala asupra portocalelor. In general, nutritia occidentala se bazeaza pe datele furnizate de analizele de laborator. ...

Citeste mai mult

De ce alegem uleiuri presate la rece

in: Dieta

Diferenta dintre uleiurile nerafinate (presate la rece) si uleiurile rafinate Majoritatea covarsitoare a uleiurilor actuale destinate consumului uman este alcatuita din cele rafinate, pentru ca au cele mai accesibile preturi. In anul 1940 s-a trecut de la presarea la rece la presarea la cald prin utilizarea solventilor chimici. Aceasta modificare a tehnicii de extractie s-a facut din ratiuni economice. Daca prin metoda presarii la rece se obtineau doar 30% pana la 50% din lipidele continute in materiile prime, prin metoda presarii la cald, combinata cu utilizarea solventilor chimici, procentul de extractie este de 100%. Desigur, in acest fel se obtine un pret de vanzare mai mic. Dar cat de bune sunt ele pentru sanatate? Efectele nedorite ale procesului de rafinare a uleiurilor 1. Sunt distruse cele mai multe calitati nutritive ale materiei vegetale folosite (vitaminele, mineralele, enzimele). 2. Uleiul poate contine urme de produse chimice (hexan) si acizi grasi saturati ...

Citeste mai mult

Ghimbirul, condimentul iubirii

in: Dieta

Ghimbirul, un condiment natural de provenienta asiatica, fiind folosit de chinezi de peste 2500 de ani in bucatarie precum si in medicina, a ajuns in Romania de curand. Ne bucuram de mirosul si de aroma deosebita a ghimbirului in mancare, dar stiati ca radacina de ghimbir poate fi un remediu in nenumarate afectiuni? De cand "l-am descoperit", in casa noastra este mereu prezent in "trusa de prim ajutor". Celor ce nu-l cunosc inca, le voi impartasi din minunatele beneficii pe care acesta le poate aduce vietii noastre. Ghimbirul este un condiment obtinut din radacina cu tuberculi a plantei Zingiber offcinale, care creste in padurile tropicale ale Asiei de sud. Mirodenia are o nota usor muscatoare si fierbinte, aroma ghimbirului fiind bogata, dulce, calda si lemnoasa. Numele de ghimbir provine din sanscrita si inseamna "forma de corn", datorita asemanarii cu un corn de cerb. Datorita moleculelor aromatice pe care le contine, ghimbirul si-a castigat de secole reputatia de planta ...

Citeste mai mult

Uleiul de cocos

in: Dieta

Uleiul de nuca de cocos este un ulei destul de controversat in comunitatea medicala, din cauza continutului sau mare de grasimi saturate. Dar, in urma cercetarilor aprofundate, uleiul de nuca de cocos si-a redobandit prestigiul. Cercetarile au demonstrat urmatoarele: grasimile din nucile de cocos sunt formate din lanturi medii si scurte de acizi grasi saturati, in comparatie cu grasimea de provenienta animala care are lanturi lungi de acizi grasi saturati. Cele mai multe dintre grasimile animale pe care le consumam sunt acizi grasi cu lant lung care trebuie desfacute inainte de a fi absorbite. Uleiul de nuca de cocos este bogat in acizi cu lant mediu si scurt care ajung mult mai repede in ficat pentru a produce energie, fiind usor de digerat. Astfel, pentru cei care sufera de digestie lenta si au in special probleme de ficat sau bila, uleiul de cocos este preferabil oricarei surse de grasimi. Principalele beneficii ale uleiului de nuca de cocos pot fi atribuite prezentei acizilor ...

Citeste mai mult

Soia nemodificata genetic imbunatateste memoria

in: Dieta

Un grup de cercetatori de la universitatile South Australia si Adelaide, condusi de Peter Howe au realizat un studiu semnificativ referitor la efectele benefice ale consumului de soia nemodificata genetic asupra memoriei barbatilor. Ei au pornit de la o premiza apreciabila si anume aceea conform careia consumul de soia nemodificata genetic determina multiple beneficii pentru sanatate. Este cunoscut faptul ca preparatele binefacatoare din boabe de soia naturale, nemodificate genetic, au efecte de protectie impotriva multor tipuri de cancer, boli de inima sau osteoporoza. Studiul realizat de cercetatori a durat 12 saptamani, timp in care 34 de barbati sanatosi au primit o doza zilnica de 116 mg de izoflavone de soia. Unii voluntari au luat cate patru capsule care contin 116 mg isoflavone din soia si ceilalti capsule placebo. Evaluarile de memorie, atat cea verbala episodica, auditiva si de munca, precum si functiile executive de planificare, atentie, flexibilitatea mentala, impreuna cu ...

Citeste mai mult

Gras, bolnav si aproape mort

in: Dieta

Cu 50 de kilograme peste greutatea normala, dopat cu steroizi si suferind de o boala autoimuna cu evolutie galopanta, Joe Cross este la capatul puterilor. "Gras, bolnav si aproape mort" este un documentar despre misiunea personala al lui Joe in cautarea sanatatii. Cum doctorii si medicamentele conventionale nu il pot ajuta pe termen lung, Joe apeleaza la unica varianta ramasa, capacitatea trupului de a se vindeca singur. Renunta la alimentatia de junk-food si pleaca la drum cu storcatorul de fructe si un generator, hotarat sa se hraneasca doar cu suc proaspat de fructe si legume pentru urmatoarele 60 de zile. Pe parcursul celor 4200 de kilometri, Joe are un scop in minte: sa scape de pastile si sa obtina un stil de viata echilibrat. Vorbind cu peste 500 de americani despre mancare, sanatate si longevitate, Joe intalneste intr-o parcare un sofer de camion care sufera de aceeasi boala rara. Phil Staples are obezitate morbida si o greutate de peste 200 de kg - se afla la distanta de un ...

Citeste mai mult

Sfecla rosie (Beta vulgaris)

in: Dieta

Beneficiile sfeclei rosii Sfecla este originara din sudul Europei. Asirienii si grecii antici o foloseau pentru calitatile sale nutritive. Diferite civilizatii au folosit-o pentru a trata diverse probleme de sanatate, cum ar fi febra, durerile de cap, digestie dificila si subnutritie. Exista mai multe soiuri de sfecla, de culoare alba, care este utilizata in principal de industria zaharului, galben si rosu este soiul cel mai interesant din punct de vedere nutritional si de vindecare. Sfecla rosie este bogata in vitaminele A, C, complexul B, acid folic si minerale cum ar fi magneziu, fier si fosfor. Bogatia sa de substante nutritive furnizeaza energie imediata si revitalizeaza corpul. De asemenea, frunzele sale comestibile sunt bogate in acid folic, beta-caroten, calciu si fier. Sfecla rosie este una dintre cele mai bune legume pentru sanatatea noastra, deoarece are multe proprietati interesante, mai ales pentru sportivi. Acesta este consumata preparata sau suc. Se folosesc si ...

Citeste mai mult

Superalimente pentru imunitate si longevitate

in: Dieta

A manca sanatos este o cale usoara de a promova imunitatea si longevitatea. Mancarea sanatoasa este constituita din alimente nutritive care hranesc corpul, ajutandu-l in cresterea si dezvoltarea sa. De asemenea a manca sanatos inseamna sa evitam acele alimente care sunt nesanatoase: alimente bogate in colesterol, zaharul alb si indulcitorii artificiali, grasimile saturate, alimentele cu aditivi, conservanti, coloranti. Superalimentele sunt o categorie speciala de alimente care se gasesc in natura si al caror consum regulat ne ajuta corpul pentru cresterea longevitatii si a imunitatii: aceste alimente sunt foarte bogate in nutrienti, au putine calorii, sunt bune surse de antioxidanti si nutrienti esentiali vietii (minerale, vitamine acizi grasi esentiali, aminoacizi). Spirulina Este o microalga care a fost consumata de mii de ani de populatia indigena din Mexic si Africa. Este una din cele mai bogate surse de proteine cunoscuta, avand un continut proteic de 75% in alga proaspata sau ...

Citeste mai mult

Rolul alimentatiei in combaterea stresului

in: Dieta

Alimentatia ne influenteaza starea generala Putini oameni cunosc faptul ca stresul care apare in organismul nostru nu se datoreaza doar evenimentelor exterioare sau greselilor noastre atitudinale, ci si alimentatiei, lichidelor pe care le consumam, medicamentelor pe care le utilizam si aerului pe care il respiram. Exista oameni de stiinta care au studiat impactul pe care alimentatia il are asupra organismului nostru pana la cel mai profund nivel, si anume nivelul genetic. In momentul de fata stiinta care va oferi viitorul adevaratei medicini, medicina de preventie a bolilor si a abordarii integrative a sanatatii umane, este genetica. Geneticienii au demonstrat faptul ca ceea ce consumam ca hrana, lichide sau substante chimice au efecte asupra modului in care genele noastre se exprima (expresiei genetice). Aceasta expresie genetica influenteaza functiile organismului nostru, imunitatea de care dispunem, capacitatea de regenerare. In momentul in care organismul este tanar si bine ...

Citeste mai mult

Alimentatia si sistemul imunitar

in: Dieta

Anumite cercetari de statistica alimentara realizate recent la nivel european au confirmat faptul ca persoanele care consuma frecvent salate proaspete si fructe, si care, in plus, nu sunt supuse la stres, se confrunta mult mai rar cu boli infectioase decat media populatiei, in timp ce persoanele care nu consuma niciodata sau foarte rar legume si fructe, precum si cei care fumeaza si traiesc intr-un stres continuu, sunt mult mai expusi la gripa sau raceli. Conform statisticilor realizate, din numarul total al barbatilor, doar 8,7% mananca zilnic salata si 14,3% legume. Dupa studii laborioase si indelungate, s-a ajuns la concluzia ca hrana pe care o consumam e decisiva pentru calitatea si durata vietii si ca sistemul imunitar poate fi influentat in bine prin alimentatie. Astfel ca, fiecare dintre noi ne-am putea reduce riscul imbolnavirii alimentandu-ne corect. Oamenii sunt din ce in ce mai constienti de cat de important este sa-si mentina sanatos sistemul imunitar pana la o varsta ...

Citeste mai mult

Autoreglarea functiei hranirii

in: Dieta

Hranirea este controlata de centrii specifici situati in hipotalamus. S-a observat ca, daca in cadrul unor experimente de laborator, in cazul unor sobolani, cei doi nuclei ventro-mediani ai hipotalamusului sunt distrusi prin tehnici stereotaxice folosind niste ace fine, animalele devin vorace si obeze in cateva saptamani. Acest comportament a putut fi atribuit distrugerii "centrului satietatii". Pe de alta parte, daca in astfel de experimente sunt distrusi cei doi nuclei hipotalamici ventro-laterali, animalul respectiv refuza sa manance, iar daca nu este hranit cu forta, va muri de foame, acest comportament fiind atribuit distrugerii "centrului hranirii". In decursul timpului au fost propuse mai multe modele de procese reglatoare ca modulatori ai centrilor hipotalamici. Distensia gastrica indusa de ingurgitarea hranei, nivelul insulinei, masa totala de tesut adipos, pot influenta, fiecare in felul sau specific, activitatea centrului hipotalamic. In plus, centrii hipotalamici sunt ...

Citeste mai mult

Faceti plinul de vitamine

in: Dieta

Paza buna trece primejdia rea Desi sunt nelipsite in alimentatie, majoritatea oamenilor nu acorda fructelor si legumelor importanta cuvenita, datorita lipsei informatiilor sau deprinderilor necesare. Pretioase pentru multi bolnavi, carora le-au ameliorat sau vindecat bolile, sucurile de legume si fructe, extrase mai ales in momentul folosirii, se dovedesc a fi, chiar si pentru cel ce se simte bine, o hrana extrem de energica si de vitalizanta. Aportul de vitamine pe care il furnizeaza reprezinta un scut in lupta cu bolile. Sucurile de fructe si legume sunt adevarati purificatori ai corpului, daca sunt consumate intr-un mod corespunzator. Formatiunile chistice sau tumorale, depunerile de colesterol si alte reziduuri de pe vasele sanguine pot fi dizolvate si eliminate, urmand o cura adecvata cu sucuri de fructe si legume. In plus, acestea au un aport crescut in organism de elemente vitale, regeneratoare. Prepararea Sucurile se obtin cu ajutorul unui storcator de fructe cu ...

Citeste mai mult

Germenii de fasole Mung

in: Dieta

Fasolea Mung este o planta anuala din familia fabaceelor (denumire latina Phaseolus aureus), cultivata pentru semintele si mugurii sai. Contine multa vitamina C, vitamine din grupa B, vitamina E, fier si potasiu. Albuminele continute in seminte, lipidele si amidonul sunt foarte usor asimilabile pentru organism. Revitalizant Cand ne simtim slabiti in urma efortului fizic, sau a oboselii in general, un adaos foarte benefic la dieta noastra il constituie lastarii de fasole Mung germinata. Imbunatatesc asimilarea substantelor care ajung in organism ca si componenti nutritivi. Fasolea Mung este cultivata in China de peste 3000 de ani. Semintele uscate intra in componenta multor feluri de mancare, servesc de asemenea la fabricarea macaroanelor chinezesti - transparente. Actiunea benefica a mugurilor este cunoscuta in Asia de mii de ani. Moda de a consuma muguri a ajuns in Europa din Statele Unite, in anii douazeci ai secolului XX. Mugurii de fasole Mung se folosesc si in medicina ...

Citeste mai mult

Agar agar - gelatina naturala

in: Dieta

Pana de curand nu auzisem de agar-agar. Am auzit mentionat ingredientul intr-o reteta tv pentru vegetarieni si m-am hotarat sa ma documentez in amanunt despre gelifiantul natural pe care il tot lauda prezentatoarea. Agar agar-ul este extras dintr-un anume tip de alge, folosita fiind pentru extractie apa fierbinte. De 7 ori mai eficient decat gelatina din comert, are o temperatura de lichefiere ceva mai inalta (85 de grade Celsius), dar una de solidificare mai mica (aproximativ 40 de grade Celsius). Prin continutul mare de fibre - peste 80% - agar-agar pare sa aiba o buna influenta asupra digestiei si tranzitului intestinal, scazand chiar si apetitul. Mai mult, se presupune ca in cazul unui consum regulat se va observa o scadere a colesterolului deoarece agar agar-ul retine toxine de la interior si purifica. In plus are si un continut mare de fier si calciu, totul fara griji pentru silueta deoarece contine 0 calorii. Spre deosebire de gelatina comercializata in magazine, agar agar-ul se ...

Citeste mai mult
Scroll