Actualitatea sistemului Ayurveda
In perioada actuala descoperirea sistemului traditional de cunoastere indiana asupra vietii (Ayurveda) a inregistrat o raspandire din ce in ce mai larga in intreaga lume. Spre deosebire de multe alte sisteme de cunoastere a vietii si a misterelor naturii existente in feluritele traditii culturale ale omenirii, Ayurveda a inceput sa fie cunoscuta si apreciata in prezent in foarte multe tari. Ceea ce ofera in mod special sistemul traditional Ayurveda omului modern este o perspectiva ampla, cuprinzatoare, foarte accesibila si perfect naturala pentru mentinerea starii de sanatate.

Ayurveda reflecta realitatea profunda a vietii umane prin intermediul unor adevaruri fundamentale care se manifesta in natura. Ayurveda are la baza principii universale, care sunt valabile indiferent de zona geografica in care ele sunt aplicate. Ayurveda promoveaza un mod de viata natural, care se poate desfasura pe baza acestor principii esentiale de viata sanatoasa. Aceasta este posibil in mod independent de sistemul cultural in care sunt aplicate cunostintele milenare ayurvedice.

In prezent, sistemul traditional Ayurveda are un mare avantaj fata de alte sisteme traditionale de vindecare, prin faptul ca reprezinta o forma de cunoastere care a fost extraordinar de bine sistematizata, avand un pronuntat caracter stiintific. Ayurveda este un sistem traditional holistic, care abordeaza fiinta umana ca un intreg.

Ayurveda are avantajul de a fi un sistem complet de cunoastere a omului si a misterelor vietii. Cunostintele pe care Ayurveda le include sunt unice, iar modalitatea lor de prezentare este clara, sistematica si precisa. Chiar daca are o vechime de peste 5000 de ani, Ayurveda a fost structurata intr-o maniera foarte avansata din punct de vedere didactic si conceptual. Principiile care se afla la baza acestei elaborari sistematice sunt cuprinse in scrieri traditionale de o mare valoare teoretica si practica. Ele reprezinta o sursa de autentica inspiratie pentru gandirea stiintifica actuala.

Ayurveda studiaza pe aceasta baza, alcatuirea fiintei umane, mecansimele intime care sustin viata, relatiile de interdependenta care exista intre trup si minte, determinismul patologic al diferitelor stari de boala, relatia dintre starea de sanatate si cea de boala, mijloacele naturale prin care omul poate sa mentina sau sa redobandeasca starea de echilibru si sanatate, modul in care omul intelept poate utiliza mijloacele naturale pentru a avea o viata sanatoasa si fericita.

Acestea sunt doar cateva dintre reperele de baza ale acestei stiinte milenare a vietii (Ayurveda), care se dovedeste a fi foarte actuala, fiind capabila sa raspunda, prin modalitati simple, naturale si accesibile, multor intrebari ale omului modern.


sursa: www.ayus.ro


Scroll