zona Zoster
Zona zoster (herpes zoster - denumire medicala) este o boala produsa de "virusul varicelo zosterian". Virusul varicelo zosterian este acelasi virus care produce si varicela (varsat de vant).

Dupa varicela, virusul ramane cantonat pe traiectul unui nerv (sau pe traiectul mai multor nervi) si sta acolo in stare de latenta, adica nu produce boala (dar el exista pe langa nerv). In situatiile in care organismul este slabit si nu se poate apara prea bine, virusul se multiplica si migreaza pe traiectul nervului in care a fost cantonat.

Afectiunea debuteaza brusc, cu o stare generala proasta si febra. Bolnavul are o senzatie de arsura tegumentara, dupa care pe corp apar vezicule. Dupa o saptamana, veziculele se usuca, formand o crusta. Zona zoster este insotita de dureri care pot dura chiar si o luna. Complicatiile bolii apar in momentul in care sunt afectati nervii cerebrali (dureri de cap indelungate) sau ochii (pericol de orbire).

Zona zoster este o infectie virala, ce se manifesta prin eruptii cutanate dureroase pe traiectul unui nerv senzitiv, cauzate de reactivarea virusului care cauzeaza varicela.

La unele persoane, zona zoster (sau herpes zoster) provoaca dureri ce persista luni sau ani dupa vindecarea eruptiei. Zona zoster afecteaza cel mai adesea toracele, dar pot fi observate si pe spate, fese, ceafa si uneori fata si scalp. O singura parte sau o portiune a unui membru este afectata.

Lichidul din interiorul veziculelor cutanate contine particule virale. Pacientii cu zona zoster trebuie sa evite contactul fizic cu persoanele care nu au avut varicela si in cazul carora infectia ar putea antrena consecinte grave – cum este cazul femeilor insarcinate (infectia poate fi periculoasa pentru fat), persoanelor imunodeprimate si nou-nascutilor.
Simptomele debuteaza in general cu senzatia de durere pe un teritoriu cutanat, urmata la 2-3 zile de eruptii veziculare, care sunt de obicei diagnostice.


Scroll