vene varicoase
Venele varicoase sunt vase de sange dilatate anormal, albastrui sau vinetii, care proemina la suprafata pielii si au un traiect sinuos. Orice vena poate deveni varicoasa, dar cele mai afectate sunt cele situate la nivelul membrelor inferioare. Cel mai frecvent se formeaza pe fata posterioara a gambelor sau pe fata interna a picioarelor, insa pot aparea oriunde de la glezne pana la zona inghinala.

Mai mult de jumatate dintre femeile de varsta adulta prezinta un alt fel de vene varicoase, mult mai mici si mai subtiri si anume acele vinisoare albastrui-vinetii (sau "vase sparte") de pe coapse, din spatele genunchilor sau de pe glezne. Acestea sunt situate spre suprafata pielii si apar atat pe picioare cat si pe fata.

Venele situate sub nivelul inimii prezinta din loc in loc niste valve care permit trecerea sangelui doar intr-un singur sens: spre inima, astfel prevenind stagnarea sangelui. Cand peretii venelor isi pierd elasticitatea si incep sa se dilate, valvele se departeaza si isi pierd etanseitatea. Sangele nu e fortat sa avanseze, stagneaza si se creeaza un cerc vicios: dilata si mai mult venele, care devin varicoase.


Scroll