tusea convulsiva
Tusea convulsiva este una dintre cele mai serioase boli ale copilariei. Este caracterizata de o tuse severa si persistenta, foarte contagioasa. Tocmai de aceea, copilul trebuie izolat pentru a nu contamina alti copii sau bebelusi care nu au fost vaccinati.

Copiii vaccinati pot face o forma usoara de tuse convulsiva. Alti copii care fac tuse convulsiva pot face o infectie secundara cum ar fi pneumonia sau bronsita.

Tusea convulsiva este cauzata de bacteria Bordetella pertussis.
Aceasta maladie, considerata mult timp ca o maladie a copilariei timpurii, poate fi foarte grava pentru persoanele de orice varsta, insa este in mod special dramatica si chiar mortala pentru sugarii de mai putin de 6 luni.

Perioada normala de incubatie este intre 7 si 10 zile - dar poate ajunge si la 21 de zile.

Totul incepe ca o mica raceala sau guturai. Tusea pare normala. Temperatura este insa usor crescuta (37, 37,5 Celsius)Tusea se inrautateste si prezinta accese de tuse frecventa care dureaza pina la un minut. Dupa aceste accese de tuse, copilul se lupta sa respire. Apar episoade de voma dupa un acces de tuse. Tusea se amelioreaza dar se poate agrava sau reintoarce daca copilul raceste.

Scroll