osteoporoza
Osteoporoza este o boala scheletica sistemica, caracterizata prin scaderea masei osoase, alterarea microarhitecturii tesutului osos si prin urmare duce la cresterea riscului de fractura.

In lipsa unei depistari precoce, boala evolueaza timp indelungat silentios, fara semne clinice, debutand prin aparitia complicatiilor: fracturi (cele mai frecvente: incheietura mainii, vertebre/tasari, sold) asociate cu dureri cronice, deformitati si impotenta functionala (anchilozari). Aceasta duce la reducerea semnificativa a calitatii vietii pacientilor.

Osteoporoza este o afectiune intalnita odata cu cresterea in varsta. Dupa 35 de ani, procesul de inlocuire a celulelor moarte este incetinit. Oasele afectate de osteoporoza devin mai poroase, rupandu-se mult mai usor.

Factorii de risc ai osteoporozei sunt: ereditatea, preponderenta la femei (mai ales dupa menopauza), alcoolul, fumatul, unele medicamente sau hormoni, constitutia subtire si altele. Osteoporoza nu are simptome evidente, ea facandu-se simtita prin fracturarea mai usoara a oaselor si prin scaderea in inaltime (tasarea oaselor) odata cu varsta.


Scroll