Sfatul medicului Tratamente Articole Umor... natural Glosar Linkuri utile Astrolog Livrare si plata

Home I Articole I Yoga I De ce sa practic yoga?

De ce sa practic YOGA?

Data aparitiei: 07.11.2013

Deschide-ti portile interioare

Simti ca esti impinsa automat in viata cotidiana, presata de timp si de programari? Bucuriile si necazurile se urmeaza unele pe altele intr-un carusel care iti pare fara noima? Starile bune si rele vin in cascada si nu ai timp intotdeauna sa le constientizezi?

Uneori pare dificil sa-ti concentrezi toata atentia asupra Eu-lui, creuzetul in care se prepara aliajul fericirilor si al durerilor tale. Stii desigur cum sa-ti potolesti foamea, setea, cum sa indepartezi oboseala, cum sa-ti satisfaci dorintele primare. Dar poate ca nu stii intotdeauna cum sa faci sa preiei controlul asupra vastelor retele interioare, chimice si bioenergetice, unde se fabrica fericirea si tristetea, calmul sau mania.

Si totusi este usor. Chiar daca cere ceva timp, nu e niciodata imposibil de realizat. Sunt sute, daca nu mii de ani de cand deopotriva barbati si femei, s-au aplecat asupra acestui aspect. Si au reusit sa se simta bine in propriul lor trup, sa-si echilibreze si sa-si adapteze organismul la conditiile de mediu in care traiau.

Au descoperit yoga - piesa de rezistenta fizica si mentala - o metoda, o arta de a trai care desi este experimentata de secole, aduce cu adevarat solutii rapide pentru problemele omului modern. Yoga este cheia cu care iti deschizi o multime de porti interioare. Si odata deschise ele iti vor revela detalii foarte intime despre felul in care functioneaza viata ta organica, biologica, emotionala, spirituala. Prin yoga poti ajunge sa-ti controlezi toate compartimentele vietii.

Fa ordine in gandurile tale

De obicei dialogul interior neincetat este cel care te controleaza si de cele mai multe ori intr-un stil haotic. Poate ca a venit momentul sa indraznesti sa faci ordine in gandurile tale, sa iei haturile propriei minti si sa fii stapana ei. Cea care deschide astfel de porti cu o asemenea cheie se numeste in Orient yoghini, femininul sanscrit al cuvantului yoghin.

O yoghina isi propune mai multe scopuri care se intrepatrund:
  • sa se autocunoasca
  • sa fie fericita
  • sa-si dezvolte capacitatea de autocontrol
  • sa aiba o viata sexuala echilibrata si implinitoare.
  • sa devina o femeie pe deplin constienta si cu adevarat implinita
  • sa manifeste la maxim toate energiile fiintei ei
  • sa descopere in ea insasi esenta divina, acea lumina spirituala care o face parte integranta din Unicul Tot, Constiinta Universala sau Dumnezeu

Din momentul in care incepi un proces de autocunoastere, totul se petrece ca si cum ai urca scara unui turn misterios - care este propria ta fiinta. La fiecare etaj exista porti care ti se deschid, chiar atunci cand ajungi in dreptul lor. Intre etaje, exista ferestre care dau spre un univers nebanuit. Pe masura ce urci, tot ceea ce percepi dincolo de ele se largeste si capata cu fiecare zi un contur din ce in ce mai clar.

Yoga iti insenineaza viata

Sa nu crezi ca yoga te indeparteaza de viata obisnuita. Dimpotriva, yoga iti permite sa abordezi viata cu mai multa seninatate, sa o reorganizezi pas cu pas in functie de ceea ce descoperi in interiorul fiintei tale.

"Yoga", afirma o inteleapta mongola, "face toate zidurile transparente." Yoga te poate readuce la conditii mentale si fizice naturale, de care civilizatia tehnologica actuala ne-a instrainat fara sa ne dam seama.

In ultima vreme din ce in ce mai multi oameni aleg sa practice yoga, fie pentru a se mentine in forma, fie pentru a-si redobandi sanatatea, pentru a dobandi echilibrul si armonia in plan emotional, pentru a-si imbunatati performantele mentale sau pentru a explora o traditie orientala fascinanta.

Succesul pe care il are yoga in Occident se bazeaza pe o traditie milenara extrem de complexa. Este o veritabila stiinta, descrisa in mii de tratate de specialitate; daca diferitele ramuri ale sistemului yoga ar fi predate ca discipline intr-o universitate, ar trebui sa fie una cu multe facultati si departamente pentru a acoperi intreaga complexitate a acestui sistem. Adevaratii cunoscatori se plang de vulgarizarea din Occident, unde yoga este prezentata uneori ca un simplu sistem de gimnastica fizica sau dimpotriva ca un sistem de credinte pseudoreligios.

Complexitatea invataturilor YOGA nu ar trebui sa fie o piedica pentru cei care vor sa inceapa sa o practice, ci garantia ca au ales un sistem care le poate oferi extraordinar de mult, in toate aspectele vietii lor. Practica yoga conduce gradat catre un stil de a trai mai echilibrat, mai armonios si mai intelept, care implica printre altele o alimentatie sanatoasa (yoghinii sunt lactovegetarieni), respectarea unor principii morale, abordarea terapiilor naturiste pentru rezolvarea problemelor de sanatate, controlul perfect al energiei sexuale etc.

de Aida Calin


sursa: www.venus.org.ro

Tipareste Recomanda trimite prin YM

Produse in legatura cu articolul

Calmotusin 60 cpr Dacia Plant

Tusea este un act reflex, constituit din expiratii fortate, rapide si explozive. Mecanismul de producere al tusei se descrie astfel: ca urmare a...

Pret: 21.68 RON

Comanda

Detoxifiant - 50 ml Dacia Plant

Detoxifierea reprezinta procesul de eliminare a toxinelor din organism. Procesul de acumulare a acestora are loc in timp, ca urmare a consumului...

 

Calciu Biologic 30 cps blister Medica

Imbunatateste si sustine activitatea muschilor, in special a muschiului cardiac. Sustine dezvoltatea armonioasa a sistemului osos si a...

Pret: 11.78 RON

Comanda
 
 
 

Comentarii utilizatori

Adauga un comentariu
 
TRIPOD HEALTH 108 (TPH108) - tinctura complexa din 108 plante medicinale

Abonare newsletter


Comenzi telefonice