Sfatul medicului Tratamente Articole Umor... natural Glosar Linkuri utile Astrolog Livrare si plata

Home I Articole I Sanatate I Hipoterapia

Hipoterapia

Data aparitiei: 09.06.2005

Pentru unii oameni calaria este un hobby practicat in timpul liber, iar pentru altii este un ajutor in munca lor. Pentru unele persoane insa, caii sunt o parte esentiala a procesului de recuperare fizica.

Folosirea cailor in reabilitare este cunoscuta sub numele de hipoterapie. Termenul hipo este cuvantul grecesc pentru cal iar termenul de hipoterapie se poate traduce: "tratament cu ajutorul cailor". Insa in loc sa controleze calaretul calul, mai degraba calul il influenteaza pe calaret.

Hipismul este folosit de terapeuti specializati in terapia fizica, ocupationala si vorbire. Ajuta in tratamentul neurologic si neuromuscular. Pentru multe persoane cu dizabilitati fizice calaria le ofera o libertate pe care altfel nu ar fi cunoscut-o.
Inca din secolul V d.H. s-a inregistrat folosirea terapeutica a cailor pentru persoane cu dizabilitati. In timpurile moderne hipoterapia s-a folosit prima oara pentru tratarea poliomielitei in Europa, dupa al doilea razboi mondial. In anii 1960 s-a folosit pentru prima oara in Statele Unite ale Americii si popularitatea a crescut pe masura ce oamenii aflau de eficacitatea terapiei.

S-au format multe asociatii pentru promovarea reabilitarii oamenilor cu probleme fizice, psihice si emotionale prin activitati hipice. Specialistii spun ca hipismul terapeutic imbunatateste musculatura, echilibreaza atitudinea, coordonarea si bunastarea emotionala.

Participarea la terapiile hipice are recompense fizice, emotionale si mentale. Datorita miscarii line a calului, calaretul care este incapabil sa mearga singur, poate sa simta senzatii similare mersului uman imbunatatindu-si astfel flexibilitatea, echilibrul si forta musculara.

Hipoterapia mai imbunatateste si coodonarea, sistemul respirator, procesele de gandire. Forta si caldura unui cal se transforma in ajutor pentru circulatia arteriala si pune in miscare coloana vertebrala, articulatiile si muschii.

Tratamentele hipoterapeutice sunt elaborate de terapeuti licentiati care includ in programele lor exercitii simple pe cal. Calul este condus in timp ce terapeutul lucreaza exercitii cu pacientul pentru atingerea anumitor scopuri. Miscarile calului sunt folosite pentru a imita dezvoltarea tiparelor si miscarile umane. Oamenii paralizati au spus ca hipismul a fost cea mai apropiata senzatie de mers, de cand au suferit accidentul care i-a dus la paralizie.

Caii sunt antrenati sa mearga ritmic si incet dar si variat asa cum li se cere. Uneori trebuie sa tina pe sa doua persoane sau calareti care nu stau in pozitiile normale. Ei trebuie sa tolereze loviturile cu carjele, tijele si scaunele de invalid.

Oamenii care au coloana vertebrala bifida sunt beneficiari ai hipoterapiei. Terapeutii in recuperarea fizica, spun ca unele probleme  fizice si de dezvoltare asociate cu coloana vertebrala bifida se rezolva prin hipismul terapeutic. Printre ele includem dezvoltarea echilibrului si imbunatatiri generale.

Hipoterapia este folositoare si in paralizia cerebrala. Imbunatateste echilibrul, flexibilitatea si pozitia corecta. Pentru copii miscarea cailor poate sa ajute la coordonarea respiratiei. Ajuta si la intarirea muschilor, incurajeaza comunicarea verbala. Pentru copiii cu paralizie cerebrala caii sunt o motivatie extraordinara pentru vorbire in timp ce miscarea cailor ajuta la coordonarea respiratiei, deglutitiei. Caii ii motiveaza pe copiii paralizati sa se miste, sa exploreze.

Alte dizabilitati pentru care hipoterapia este ajutatoare sunt: amputarile, autismul, sindromul down, vatamari ale creierului, incapacitati emotionale, probleme de auz, incapacitatea de memorare, retardare mentala, distrofie musculara, scleroza multpipla.

Hipismul terapeutic poate sa ajute la dezvoltatea cognitiva si senzoriala in copilarie, ajuta la dezvoltarea simtului de responsabilitate, incredere in sine si "fair play" in adolescenta si furnizeaza un mod de recreere pe toata durata vietii.

Mersul galop al unui cal poate sa dea un sentiment linistitor pentru calaretii de toate varstele si poate sa fie un instrument valoros pentru procesul de reabilitare. Este o experienta in care barbati, femei si copii pot sa simta o satisfactie fara egal, o experienta pe care numai aceste animale le-o pot oferi.

Tipareste Recomanda trimite prin YM

Produse in legatura cu articolul

Vitalizant Forte Adulti 270g Santo Raphael

Se recomanda ca adjuvant pentru: - stari de slabiciune fizica, astenie, convalescenta, oboseala cronica, devitalizare, scadere ponderala excesiva,...

Pret: 31.88 RON

Comanda

Vitalizant Forte Copii 270gr Santo Raphael

Recomandat ca: - vitaminizant (plantele din compozitie contin vitaminele C si E, A, B1, B2, B3, B6, K, D) - mineralizant (plantele din...

Pret: 31.88 RON

Comanda
 

Eye Blend 100 capsule Secom

Formula complexa fito-homeopata, cu rol antiinfectios in afectiunile aparatului vizual. Avantaje: - asociere inovatoare de extracte din 6...

Pret: 67.14 RON

Comanda

Ip6 120 capsule Secom

Detoxifica organismul de metale grele si stimuleaza diviziunea celulara normala. Avantaje: Contribuie la: - stimularea diviziunii celulare...

Pret: 81.98 RON

Comanda
 

Picaturi Ochi Revigorant 10 ml Co&Co Consumer

AFOMILL® REVIGORANT este un distilat vegetal pentru ochi din hamamelis, musetel si eufrasia cunoscut pentru proprietatile linistitoare,...

Pret: 25.94 RON

Comanda

QH-Absorb 200mg 30cps Secom

Coenzima Q10 Kaneka QH® (Ubiquinol) 200mg, bio-identica cu cea produsa de organismul uman, eficienta in imbunatatirea functiilor...

Pret: 232.96 RON

Comanda
 
 
 

Comentarii utilizatori

Adauga un comentariu
 
TRIPOD HEALTH 108 (TPH108) - tinctura complexa din 108 plante medicinale

Abonare newsletter


Comenzi telefonice