Sfatul medicului Tratamente Articole Umor... natural Glosar Linkuri utile Astrolog Livrare si plata

Home I Articole I Retete vegetariene I Gustari I Pasta de naut

Pasta de naut

Data aparitiei: 06.02.2013

Nautul este una dintre cele hranitoare "boabe", care la noi a inceput sa fie consumata pe scara mai larga de relativ putin timp, mai ales odata cu raspandirea culturii culinare arabe. Putem spune ca este un veritabil castig culinar si vital, cu atat mai mult cu cat nautul poate fi cultivat si la noi in tara si reprezinta un excelent nutrient sanatos.

Cel mai digerabil mod de preparare este sub forma de pasta. Pentru a-l prepara astfel, cel mai usor ne va fi daca avem o oala de fiert sub presiune. Daca nu dispunem de o asemenea oala, atunci este obligatoriu sa punem nautul la inmuiat pentru 24 de ore, in multa apa rece, dupa ce l-am spalat bine. Trebuie sa tinem cont de faptul ca nautul se va hidrata astfel si sa punem o apa buna de baut pentru inmuiere, care sa fie de 4-5 ori mai multa decat cantitatea de naut, caci acesta este un mare "insetat", care va absorbi apa si se va inmuia si umfla, dublandu-si volumul si devenind mai fraged.

Vom pune apoi la fiert nautul hidratat astfel, impreuna cu una-doua cepe mari intregi, doi morcovi intregi si, daca avem, alte radacinoase aromate si dulcisoare ce vor da aroma si gust: un pastarnac, niste telina, radacina de patrunjel. Vom fierbe nautul foarte bine, pana cand devine moale, astfel ca se "topeste" in gura. Daca avem o oala de fiert sub presiune 40-45 de minute vor fi suficiente, chiar si daca nautul nu a fost inmuiat in prealabil. Ca si fasolea, nautul poate fi mai dur in functie de vechimea lui, dar si in functie de modul in care a fost recoltat (daca a fost lasat prea mult timp sa se usuce pe planta, inainte de a fi recoltat, devine foarte dur).

Putem adauga la fierbere si sare, atunci va avea un gust mai bun in final, dar sarea intareste in general tesutul vegetal si prelungeste timpul de fierbere, asa ca este mai bine sa o adaugam de la inceput doar daca avem oala de fiert sub presiune, daca nu, o vom adauga la finalul fierberii.

Ceea ce este esential la aceasta reteta este ca nautul sa fie foarte bine fiert, altfel mai bine ar fi sa optam pentru altceva, caci nautul incomplet fiert nu va avea savoarea originala si va fi un mare generator de gaze sau poate deveni chiar indigest, pe cand daca este bine preparat, atunci nautul este delicios, hranitor si foarte bine digerabil.

Dupa ce se fierbe adecvat, vom strecura nautul, impreuna cu legumele fierte, care vor da un plus de savoare pastei noastre de naut, dar vom pastra zeama. O parte din aceasta va fi adaugata la pasta, iar restul va fi foarte bun adaugat la alte supe sau ciorbe de legume. Il vom lasa sa se mai raceasca si apoi il vom pune intr-un robot de bucatarie, pentru a fi pasat. Daca nu avem, vom folosi o furculita sau un zdrobitor pentru piure de cartofi, pentru a-l transforma in pasta.

Vom apoi adauga 2-3 linguri de pasta de susan (tahina), cativa catei de usturoi zdrobiti si ulei. Vom face totul o pasta fina, pe care, daca mai este necesar, o vom mai sara si condimenta dupa gust. Uleiul este preferabil sa fie ulei presat la rece, se adauga in cantitate destul de mare, pentru ca pasta rezultata sa nu fie uscata, ci fina, lucioasa si consistenta. Vom mai adauga si cateva linguri din zeama de la fiert, pentru a-i conferi fluiditatea necesara pastei de naut.

O combinatie clasica este cu ulei de susan sau de masline sau cu ulei de rapita presat la rece, care se combina excelent cu gustul de naut. Daca dorim sa invioram gustul plin si onctuos al pastei de naut, vom adauga si zeama de lamaie, dupa gust.

Pasta de naut se poate consuma proaspata, dar ea tine si cateva zile la frigider. Pe o felie de paine neagra sau de paine (pitta) libaneza, cu o salata acrisoara, vitaminizanta si invioratoare, cum este clasica salata arabeasca de patrunjel si rosii sau cu niste muraturi de casa, bine preparate, este o gustare ce poate foarte bine sa constituie si un pranz, de impartit cu prietenii sau un mic dejun consistent, inainte de o zi solicitanta de munca, pe care il putem savura de dimineata si care ne poate furniza energie vitala chiar si pana seara.

In Ayurveda, efectul pastei de naut este descris ca fiind vitalizant, energizant, afrodisiac, folosirea ei sistematica poate determina cresterea lui kapha si pitta si reducerea lui vata.

Pofta buna!

de Aurora Nicolae


sursa: www.ayus.ro

Tipareste Recomanda trimite prin YM

 
 

Comentarii utilizatori

Adauga un comentariu
 
TRIPOD HEALTH 108 (TPH108) - tinctura complexa din 108 plante medicinale

Abonare newsletter


Comenzi telefonice