Sfatul medicului Tratamente Articole Umor... natural Glosar Linkuri utile Astrolog Livrare si plata

Home I Articole I Fitoterapie I Linarita este un foarte bun depurativ

Linarita este un foarte bun depurativ

Data aparitiei: 01.07.2013

Linarita face parte din flora spontana din Europa si America. In America si Canada este considerata ca planta daunatoare in culturi. In Romania se dezvolta in poieni, fanete, la marginea culturilor sau a drumurilor, tufarisuri, de la campie pana in zona montana inferioara sau este cultivata ca planta decorativa.

Linarita are radacini scurte, tulpina creste pana la 90 cm inaltime, frunzele sunt lanceolate, ascutite la varf, de culoare verde intens. Florile se aseamana cu cele de "gura - leului", sunt galben intens, iar "buza inferioara" este portocalie.

Dintre substantele prezente in compozitia plantei amintim alcaloizii (pegaina sau linarina), flavonoidele, flavonoglicozidele (linarina, pegaina, aurone), acizii organici (artiric, formic, citric, malic, tanic), zaharurile, glicozidele, pectinele, grasimile si sarurile  minerale.

Principalele proprietati ale linaritei sunt actiunea emolienta, depurativa, laxativa, diuretica, antihemoroidala, sudorifica, detoxifianta hepatica, purificator al cailor urinare, vermifuga. Linarita ajuta in eliminarea impotentei. In fitoterapie sunt folosite florile ce trebuie recoltate in lunile iunie - septembrie.

In uz intern este indicata in afectiunile splinei si ficatului, afectiuni catarale ale intestinului gros, boli renale, erizipel, hemoroizi, hidropizie, icter, impotenta, viermi intestinali, constipatie sau pentru detoxifierea generala a organismului. In uz extern linarita este indicata in hemoroizi, acnee si leucoree pentru spalaturi locale.

In ciuda reputatiei sale ca o buruiana, ca si papadia, aceasta planta a fost de asemenea folosita in medicina populara pentru o varietate de tulburari. Maceratul proaspat facut din frunzele si florile de linarita era luat ca un laxativ si diuretic puternic, precum si pentru icter, hidropizie sau enterita cu somnolenta. Pentru boli de piele a fost folosit unguentul preparat din flori. In plus, pulberea pusa in lapte in loc de apa a fost folosita ca vermifug. Recent a fost confirmat faptul ca linarita are proprietati diuretice si reducere febra.

Linarita este folosita in terapia populara pentru tratarea diareei, pentru probleme de vezica urinara si inflamatii ale intestinului. Se recomanda folosirea linaritei in doze nu mai mari de 2 grame zilnic.


sursa: www.ayus.ro

Tipareste Recomanda trimite prin YM

Produse in legatura cu articolul

Ceai Linarita 30 g - Hypericum

Ceaiul de Linarita este recomandat ca adjuvant in afectiuni ale cailor biliare, ale splinei si ale ficatului, litiaza biliara, hidropizie,...

 
 
 

Comentarii utilizatori

Adauga un comentariu
 
TRIPOD HEALTH 108 (TPH108) - tinctura complexa din 108 plante medicinale

Abonare newsletter


Comenzi telefonice