Sfatul medicului Tratamente Articole Umor... natural Glosar Linkuri utile Astrolog Livrare si plata

Home I Articole I Dieta I Sfecla rosie (beta vulgaris)

Sfecla rosie (Beta vulgaris)

Data aparitiei: 24.03.2014

Beneficiile sfeclei rosii

Sfecla este originara din sudul Europei. Asirienii si grecii antici o foloseau pentru calitatile sale nutritive. Diferite civilizatii au folosit-o pentru a trata diverse probleme de sanatate, cum ar fi febra, durerile de cap, digestie dificila si subnutritie. Exista mai multe soiuri de sfecla, de culoare alba, care este utilizata in principal de industria zaharului, galben si rosu este soiul cel mai interesant din punct de vedere nutritional si de vindecare. Sfecla rosie este bogata in vitaminele A, C, complexul B, acid folic si minerale cum ar fi magneziu, fier si fosfor. Bogatia sa de substante nutritive furnizeaza energie imediata si revitalizeaza corpul. De asemenea, frunzele sale comestibile sunt bogate in acid folic, beta-caroten, calciu si fier.

Sfecla rosie este una dintre cele mai bune legume pentru sanatatea noastra, deoarece are multe proprietati interesante, mai ales pentru sportivi. Acesta este consumata preparata sau suc. Se folosesc si frunzele. Sfecla rosie este o leguma deosebit de utila omului pentru ca protejeaza impotriva tumorilor canceroase si anomalii congenitale, favorizeaza reducerea tensiunii arteriale si mentinerea elasticitatii venelor, stopeaza producerea de radicali liberi, reglementeaza functia hepatica, reduce colesterolul seric, contribuie la cresterea sanatoasa a fatului, face mai rapida coagularea sangelui in caz de vatamare, intareste sistemul imunitar, combate stresul oxidativ, mentine sanatatea ochilor.

Radacina de sfecla rosie e folosita impotriva anemiei, febrei, a bolilor digestive, organelor digestive si vasele limfatice, pentru tratamentul ulcerelor. Este folosita mai mult ca un diuretic, antiinflamator, analgezic, laxativ. Fiind o planta medicinala cu un efect antioxidant si vasodilatator, de la care se foloseste mai ales radacina, sfecla rosie poate fi folosita in terapie impotriva hipertensiunii arteriale sau ca remediu la sportivii de rezistenta pentru a creste performanta, de preferat sa fie consumata sub forma de suc. Contine carotenoide, betalaina, luteina si zeaxanthine, compusi fenolici, vitamine, minerale. De la sfecla se folosesc si frunzele in salate sau in diferite mancaruri, de asemenea tijele de la frunze taiate 10 cm cu sosuri in cuptor.

Sfecla reduce consumul de oxigen in timpul exercitiului fizic, are efect antioxidant, antitumoral (betalaina), antiinflamator (efect de betalaina), hipotensor si vasodilatator. Este folositoare in hipertensiune, la sportivi creste performantele, mai ales pentru rezistenta, lupta impotriva colesterolului rau, previne anumite tipuri de cancer (prin actiunea de carotenoizi cu functie antioxidanta), in special cancerul de intestin din cauza compusilor fenolici. Este folosita ca ingredient in unele creme pentru a preveni arsurile. Administrata intern ajuta la bronzarea pielii datorita continutului de carotenoide. Are efect benefic asupra sanatatii ochilor, datorita continutului de luteina, zeaxantina si beta-caroten.

Un studiu publicat de Universitatea din Exeter din Marea Britanie, a aratat ca un consum moderat de suc de sfecla rosie poate creste timpul de munca la un atlet cu 16%. Cercetatorii presupun ca consumul de suc de sfecla rosie reduce consumul de oxigen in timpul exercitiului fizic datorita continutului de nitrati din sfecla rosie. Astfel, pentru sportiv timpul va fi mult mai mare, inainte de a resimti oboseala.

Cercetatorii de la Universitatea din Exeter si de la Universitatea Queen din Belfast, Irlanda de Nord au observat un efect de scadere a tensiunii arteriale la om, dupa o ora de la consumul de suc de sfecla rosie in cantitate de 500 ml. Efectul favorabil asupra presiunii arteriale a durat 3 pana la 4 ore dupa consumarea sucului. Nitratul si transformarea sa in oxid nitric are un efect favorabil impotriva hipertensiunii arteriale printr-un efect vasodilatator.

Un alt studiu australian publicat decembrie 2012 in Jurnalul Nutritia, a aratat ca prin consumul unui pahar mare de suc de sfecla rosie se reduce tensiunea arteriala cu 4-5 mm Hg la barbatii sanatosi. Noutatea in acest studiu australian este ca, prin consumul de suc de sfecla rosie se permite, cel putin la barbati, scaderea tensiunii arteriale la persoanele sanatoase si nu au un regim alimentar special. Sucul de sfecla are cel putin un efect preventiv impotriva hipertensiunii arteriale.

Consumul de sfecla rosie, sub forma de suc poate provoca, uneori, o urina de culoare rosie sau usor rosu, acest aspect e cauzat de betalaina, pigmenti gasiti in sfecla rosie. Cu toate acestea, nu exista nici un risc pentru sanatate. Din punct de vedere practic, se poate bea aproximativ 250 ml de suc de sfecla rosie in fiecare zi, de preferinta, un pic diluat cu suc de mere si consumat in doze mici, de exemplu, 50-100 ml de la inceput, deoarece acesta poate fi greu tolerabil pentru intestine, prin urmare, e necesara o perioada de adaptare. O cura de suc de sfecla rosie se recomanda in special pentru sportivii de rezistenta, cum ar fi biciclisti. Bogatia nutritiva din sfecla rosie face aceasta leguma un protector puternic impotriva cancerului, malformatiilor congenitale si un protector al sistemului cardiovascular, printre alte beneficii de sanatate.

Intr-un studiu comparativ intre suc de sfecla rosie si alte fructe si legume, impotriva unor agenti cancerigeni chimici, sucul de sfecla rosie ajungea practic mereu in fruntea listei in prevenirea de mutatii care duc la cancer. Sfecla este hrana principala a celebrului bors, din bucataria traditionala rusa. Bogatii nutrienti din sfecla rosie contribuie la actiunea de puternic protector impotriva cancerului si malformatiilor congenitale.

Incepand cu anii 1950, in urma lucrarilor unui medic maghiar, dr. Alexander Ferenczi, a fost folosit sucul de sfecla rosie pentru tratarea cancerului. Medicul maghiar trata pacientii sai de cancer cu suc de sfecla rosie exclusiv si a obtinut rezultate excelente. De asemenea, el a constatat ca in cazul in care tratamentul a fost intrerupt prematur, cancerul a reaparut. Recomandarea sa este de a consuma zilnic 0,5 pana la 1 litru de suc de sfecla rosie timp de mai multe luni.

Conform unor oameni de stiinta, betacianina, o substanta complexa care ofera sfeclei rosii culorea sa rosu aprins, este un agent antitumoral puternic. Pigmentii de sfecla rosie par sa aiba proprietati pentru a lupta impotriva cancerului.

Sfecla rosie este bogata in nitrat, un compus care este transformat in organism in oxid nitric, care are capacitatea de a relaxa tensiunea arteriala. Intr-un studiu recent, pacientii care au consumat 120 ml de suc de sfecla rosie au avut o scadere a tensiunii arteriale de 10 puncte in mai putin de patru ore.

Conform naturopatului Raymond Dextreit, sfecla rosie este extrem de hranitoare si aduce un aport mare de energie. Bogatia sa in magneziu, fosfor si grupul de vitamina B, regenereaza substanta fibroasa a nervilor si exercita un efect sedativ asupra sistemului nervos. Acesta contine rubidiu, element radioactiv, implicat activ in digestie, care justifica inlaturarea anemiei si demineralizarii. Este recomandata in nevrite si polinevrite, casexie, diabet, cancer si tuberculoza. In scest scop se recomanda sa se consume sfecla rosie, un pahar de suc pe zi.

Cercetarile au aratat, de asemenea, ca sfecla rosie intareste sistemul imunitar si are proprietati de detoxifiere. Aceasta ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerilor de cap si unele probleme de piele. Unii autori considera ca ar trebui sa fie consumata cu moderatie din cauza continutului sau ridicat in zaharuri, inclusiv zaharoza. Dar acum stim ca sarcina glicemica din sfecla rosie este scazuta.

Sfecla rosie proaspata aduce doar 40 de calorii pe 100 grame. Acesta este un aliment alcalin, este usor de digerat, tonifiant si remineralizant. Aceasta leguma reglementeaza functia hepatica, favorizeaza tranzitul intestinal, datorita bogatiei in fibre si activeaza metabolismul general. Mai este numita "morcov rosu". In Elvetia, sfecla rosie este cunoscuta pentru faptul ca ajuta in procesul de vindecare a durerilor de cap, dinti, probleme ale pielii, menstruale.

Sfecla poate fi consumata in salata sau sub forma de suc, baut chiar inainte de mese. Acest suc este o sursa de energie care ajuta la stimularea functiei de celule hepatice si protejeaza tractul biliar. Sfecla este foarte alcalina, ceea ce face eficient in tratarea acidozei si poate ajuta la ameliorarea constipatiei. Sucul de sfecla si sucul de morcovi combinat este excelent in tratarea gutei, pentru probleme renale si ale vezicii biliare.

Sfecla rosie are un efect benefic asupra ficatului si rinichilor. Rosul din sfecla rosie expune pigmentii sai rosii etichetati ca flavonoide. Flavonoidele amelioreaza spasmele vaselor de sange. Sfecla rosie creste rezistenta capilarelor, normalizeaza tensiunea arteriala, stimuleaza formarea de celule rosii din sange. Prin urmare, sfecla rosie e valoroasa si utila ca leguma. Radacina de sfecla rosie contine zaharuri, acizi organici, acid malic, acid citric, precum si proteine, caroten, pectina, vitaminele B1, B2, C si PP, oligoelemente potasiu, fier si magneziu.

Sfecla rosie contine iod, atat de larg utilizat pentru prevenirea si tratamentul bolilor glandei tiroide in forma de scut. Sfecla rosie are un efect favorabil asupra ficatului si rinichilor, stimuleaza tractul gastro-intestinal. La pacientii cu diabet zaharat, sfecla rosie e apreciata pentru continutul mare de zinc, ce mareste durata de actiune a insulinei. Acest aspect imbunatateste de asemenea, memoria, este utilizata pentru tratamentul nevrozei, insomniei, aterosclerozei, anemiei si hipertensiunii, curata organismul de toxine si metale grele. Sfecla rosie pentru prevenire ar trebui sa fie consumata cel putin de doua ori pe saptamana. Pentru a obtine un efect terapeutic maxim, necesita ingerarea constanta de suc, trei-patru saptamani a cate 200 g pe zi, timp de 10-15 minute inainte de mese.

Pentru constipatia cronica, probleme digestive, hepatice si ale cailor biliare, se recomanda folosirea de 100-150 de grame de sfecla rosie. Actiunea sa este intarita de adaosul de miere. Sucul de sfecla se foloseste in caz de constipatie prin clisme. In medicina tibetana sucul de sfecla proaspat vindeca durerea de gat. Se rade sfecla rosie, se stoarce un pahar de suc, se adauga 1 lingurita de otet si 1 lingura de miere de tei. Cu aceasta solutie se clateste gatul de 6 ori pe zi, si se bea.


sursa: www.ayus.ro

Tipareste Recomanda trimite prin YM

Produse in legatura cu articolul

Polen granule 100g Apisalecom

Polenul este indicat in distrofii, anorexie, rinita alergica, boli hepatice, ulcer gastro-duodenal, tulburari de dinamica sexuala, prostatite,...

Pret: 8.66 RON

Comanda

Soia Boabe Nemodificata Genetic 500g Solaris Plant

Aliment naturist pentru o dieta sanatoasa

Pret: 5.36 RON

Comanda
 

Musli Granovit 400g Solaris Plant

Fulgii Granovit sunt obtinuti din cereale germinate prin prelucrare la rece. Fulgii Granovit reprezinta un aport corect de substante nutritive,...

Pret: 6.57 RON

Comanda

Suc Sfecla Rosie Eco 500ml Biotta Biosens

Ideal pentru sporirea concentratiei si a rezistentei. Problemele din mediul inconjurator creeaza noi presiuni asupra sistemului imunitar....

Pret: 13.76 RON

Comanda
 
 
 

Comentarii utilizatori

Adauga un comentariu
 
TRIPOD HEALTH 108 (TPH108) - tinctura complexa din 108 plante medicinale

Abonare newsletter


Comenzi telefonice