Sfatul medicului Tratamente Articole Umor... natural Glosar Linkuri utile Astrolog Livrare si plata

Home I Articole I Dieta I De ce alegem uleiuri presate la rece

De ce alegem uleiuri presate la rece

Data aparitiei: 15.05.2014

Diferenta dintre uleiurile nerafinate (presate la rece) si uleiurile rafinate

Majoritatea covarsitoare a uleiurilor actuale destinate consumului uman este alcatuita din cele rafinate, pentru ca au cele mai accesibile preturi.

In anul 1940 s-a trecut de la presarea la rece la presarea la cald prin utilizarea solventilor chimici. Aceasta modificare a tehnicii de extractie s-a facut din ratiuni economice.

Daca prin metoda presarii la rece se obtineau doar 30% pana la 50% din lipidele continute in materiile prime, prin metoda presarii la cald, combinata cu utilizarea solventilor chimici, procentul de extractie este de 100%.

Desigur, in acest fel se obtine un pret de vanzare mai mic. Dar cat de bune sunt ele pentru sanatate?

Efectele nedorite ale procesului de rafinare a uleiurilor

1. Sunt distruse cele mai multe calitati nutritive ale materiei vegetale folosite (vitaminele, mineralele, enzimele).

2. Uleiul poate contine urme de produse chimice (hexan) si acizi grasi saturati (grasimi trans).

3. Uleiul rafinat este lipsit de factori esentiali pentru buna functionare a organismului.

4. Uleiurile, in urma rafinarii, se imbogatesc in acizi grasi saturati.

Efectul nociv al acestora devine si mai mare prin utilizarea uleiului la prajeli repetate. Cercetatorii au demonstrat ca acizii grasi saturati sunt responsabili de bolile cardiovasculare, cresterea nivelului colesterolului, diabet, alergii si boli degenerative ale articulatiilor.

Uleiurile nerafinate (presate la rece) sunt o componenta vitala a nutritiei echilibrate. Ele contin acizi grasi nesaturati pe care organismul uman nu poate sa-i sintetizeze. Printre reprezentantii cei mai importanti se numara acidul linoleic (acidul gras Omega 6) si acidul linolenic (acidul gras Omega 3).

Compozitia acizilor grasi nesaturati difera de la un ulei presat la rece la altul. De aceea, pentru sanatatea noastra este indicat sa folosim mai multe sortimente de uleiuri presate la rece.

Cum alegem uleiul pentru gatit?

Un factor esential in alegerea uleiului pentru gatit este punctul de ardere (punctul de fum) al uleiului.

Punctul de ardere al uleiurilor se refera la temperatura la care acestea incep sa descompuna glicerina in etanol si acroleina (fumegarea rezultata prin prajire) si sa ellibereze radicalii liberi atat de nocivi pentru organism.

Astfel, punctul de ardere marcheaza inceputul degradarii uleiului si pierderea valorilor nutritionale. Este cel mai bun indiciu al temperaturii maxime la care poate fi incalzit un ulei si utilizat ulterior.

Punctul de ardere a unui ulei depinde de tipul acestuita si de gradul de rafinare. De aceea, doar uleiurile rafinate se folosesc la prajire. De exemplu, uleiul de palmier rafinat are punctul de ardere la 235C, uleiul de floarea soarelui rafinat are punctul de ardere la 227C si untul are punctul de ardere la 149C.

Ca regula generala, nu se recomanda incalzirea uleiurilor presate la rece pentru ca au punctul de ardere scazut. In cazul in care folosim ulei presat la rece in preparatele incalzite se recomanda sa-l adaugam la final, pentru a fi siguri ca nu se atinge punctul sau de ardere. In cazul preparatelor la cuptor este reconadat sa setam temperatura de coacere sub punctul de ardere al uleiului pe care-l utilizam.

Temperaturile pana la care pot fi incalzite diverse uleiuri presate la rece sunt:

1. uleiul de in are punctul de ardere la 107C
2. uleiul de floarea soarelui are punctul de ardere la 107C
3. uleiul de nuca de cocos are punctul de ardere la 177C
4. uleiul de susan are punctul de ardere la 177C
5. uleiul de nuca are punctul de ardere la 160C
6. uleiul de arahide are punctul de ardere la 160C
7. uleiul de masline extravirgin are punctul de ardere la 190C
8. uleiul de avocado are punctul de ardere la 190-204C
9. uleiul de migdale are punctul de ardere la 216C
10. uleiul de alune de padure are punctul de ardere la 221C


Articol preluat din revista "Solaris", nr.1/2014

Tipareste Recomanda trimite prin YM

Produse in legatura cu articolul

Ulei de Masline Extra Virgin 250ml Solaris Plant

Ulei extra virgin obtinut prin presarea la rece a maslinelor din soiul Koroneiki. Ulei de calitate superioara din Grecia, obtinut dintr-o singura...

Pret: 13.41 RON

Comanda

Ulei Migdale Dulci 100 ml Solaris Plant

Ulei obtinut prin presarea la rece a migdalelor. Uleiul este apoi decantat si filtrat printr-un filtru de bumbac natural. Cantitate: 100 ml....

Pret: 11.40 RON

Comanda
 

Ulei Nuci 100ml Solaris Plant

Ulei obtinut prin presarea la rece a miezului de nuca. Uleiul este apoi decantat si filtrat printr-un filtru de bumbac natural. Cantitate: 100ml....

Pret: 24.13 RON

Comanda

Ulei de Cocos Bio 175ml Santo Raphael

Adjuvant in: - ingrijirea parului (deteriorat datorita vopsirilor) - tratarea matretii - ingrijirea pielii (previne uscaciunea, asprimea,...

Pret: 24.61 RON

Comanda
 

Ulei Susan 200ml Solaris Plant

Ulei obtinut prin presarea la rece a semintelor de susan. Uleiul este apoi decantat si filtrat printr-un filtru de bumbac natural. Beneficii:...

Pret: 14.75 RON

Comanda

Ulei Seminte Dovleac 50ml Solaris Plant

Ulei obtinut prin presarea la rece a semintelor de dovleac. Uleiul este apoi decantat si filtrat printr-un filtru de bumbac natural. Beneficii:...

Pret: 10.73 RON

Comanda
 
 
 

Comentarii utilizatori

Adauga un comentariu
 
TRIPOD HEALTH 108 (TPH108) - tinctura complexa din 108 plante medicinale

Abonare newsletter


Comenzi telefonice