Sfatul medicului Tratamente Articole Umor... natural Glosar Linkuri utile Astrolog Livrare si plata

Home I Articole I Dieta I Alimentatia echilibrata in ayurveda

Alimentatia echilibrata in Ayurveda

Data aparitiei: 05.06.2014

In traditia sistemului Ayurveda se indica faptul ca o alimentatie echilibrata nu se poate reduce doar la precizarea unor restrictii referitoare  la consumul de grasimi, carbohidrati si proteine si nici la unele limitari formale in ceea ce priveste caloriile, vitaminele si mineralele. Cunoasterea tuturor acestor nutrienti este necesara, insa in realitate ea este o experienta preponderent intelectuala, iar contactul cu realitatea si existenta acestor substante naturale nu se produce, in cazul marii majoritati a oamenilor, printr-o experienta directa. Fiecare dintre noi ne putem da seama ca nu putem determina singuri ponderea de vitamina C din sucul de portocale, doar printr-o simpla referire la acest suc si cu atat mai putin putem realiza ca ne este practic imposibil sa detectam in mod realist diferenta dintre vitamina C si vitamina A pornind de la o analiza intelectuala asupra portocalelor.

In general, nutritia occidentala se bazeaza pe datele furnizate de analizele de laborator. Nutritia ayurvedica provine si se bazeaza in mod direct pe realitatile existente in natura. De exemplu, atunci cand papilele gustative vin in contact cu hrana, o cantitate enorma de informatie utila este furnizata principiilor vitale existente in fiinta (dosha-urilor). Analizand chiar si numai aceasta informatie, stiinta sistemului milenar Ayurveda ne permite sa ne alcatuim si apoi sa respectam o alimentatie sanatoasa si echilibrata, intr-un mod natural, ghidandu-ne mai mereu dupa anumite date senzoriale atent receptate si inteligent procesate, fara a mai transforma actul hranirii intr-o complicata corvoada intelectuala, asa cum ne impinge cel mai adesea sa procedam nutritia moderna.

Cand hrana pe care noi o folosim vorbeste in felul ei, pe cale senzoriala, principiilor vitale (dosha-urilor) din fiinta noastra, ea comunica deosebit de multe aspecte semnificative, deoarece diferitele atribute sau, altfel spus, diferitele manifestari calitative, de exemplu greu si usor, uscat si umed-uleios, fierbinte si rece, sunt fiecare prezente in ea, in diferite proportii si in felurite raporturi de interactiune reciproca.

Ceea ce traditia milenara a sistemului Ayurveda ne invata este faptul ca informatia primara despre un aliment este in primul rand continuta in gustul specific pe care acel aliment il are. Traditia ayurvedica evidentiaza existenta a sase gusturi elementare sau, altfel spus, fundamentale si anume dulce, sarat, acru, picant, amar si astringent. Aceste gusturi le putem recunoaste, de regula, in mod distinct, cu usurinta. De exemplu, aproape toate mancarurile condimentate sunt picante. Gustul astringent este gustul specific al scoartelor de copac si este descris in mod plastic adeseori ca fiind "gustul care face gura punga". Gustul acru este gustul specific al otetului. Gustul amar este gustul multora dintre plantele cu rol purificator, cum este papadia sau pelinul.

In realitate, fiecare aliment are un anumit gust specific ce poate fi exprimat ca o combinatie in anumite proportii a celor sase gusturi de baza enumerate anterior. Alimentele simple, cum este mierea sau otetul au doar un singur gust elementar in alcatuirea gustului lor specific, in exemplele citate, dulce sau respectiv acru. Insa majoritatea alimentelor au cel putin doua gusturi elementare in alcatuirea gustului lor specific. Lamaia este acra, dar are si nuante de dulce si amar, morcovii sunt dulci, dar sunt totodata si putin amari si astringenti, branza este dulce si acra, in diferite proportii. Gusturile elementare care alcatuiesc gustul complex, specific si unic al fiecarui aliment reprezinta un veritabil cod informational cu privire la valoarea nutritiva a acelui aliment. O astfel de cunoastere amanuntita si perfect naturala este accesibila celor care studiaza in mod temeinic stiinta milenara a vietii - Ayurveda, oferindu-le astfel un instrument valoros de mentinere a starii de echilibru si sanatate, printr-o alimentatie echilibrata.


sursa: www.ayus.ro

Tipareste Recomanda trimite prin YM

Produse in legatura cu articolul

Miere Propolis 250 g - Complex Apicol

Numele acestei substante miraculoase vine din limba greaca, grecii observand cum este construit stupul albinelor l-au numit; partea dinaintea...

 

Otet de Mere cu Miere 500ml Complex Apicol

Produs 100% natural, obtinut prin fermentatie naturala, otetul din mere si miere de albine detine calitati nutritive si terapeutice. Otetul din...

Pret: 3.65 RON

Comanda
 

Fulgi pentru Silueta 200g Solaris Plant

Fulgii pentru silueta reprezinta un aport energetic corect, ajutand in acelasi timp la mentinerea siluetei.

Pret: 6.70 RON

Comanda

Canah Hemp Oil 500ml (ulei canepa) Canah

Sticla contine uleiul limpede, Natural sau Certificat ecologic, fara elemente in suspensie, de culoare verde intens. Ulei presat la rece din...

Pret: 53.69 RON

Comanda
 
 
 

Comentarii utilizatori

Adauga un comentariu
 
TRIPOD HEALTH 108 (TPH108) - tinctura complexa din 108 plante medicinale

Abonare newsletter


Comenzi telefonice