Sfatul medicului Tratamente Articole Umor... natural Glosar Linkuri utile Astrolog Livrare si plata

Home I Articole I Dezvaluiri I Noam chomsky: 10 strategii de manipulare a populatiei aplicate zi de zi de «elite»

Noam Chomsky: 10 strategii de manipulare a populatiei aplicate zi de zi de «elite»

Data aparitiei: 19.02.2015

Noam Chomsky, renumit lingvist american, profesor emerit in cadrul Instititului de Tehnologie din Massachusetts, este totodata cunoscut pentru activitatea sa politica, in special pentru criticile severe la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar si impotriva guvernelor altor mari puteri. Una dintre vocile clasice de disidenta intelectuala in ultimul deceniu, Chomsky a intocmit o lista a celor mai utilizate - si totodata eficiente - zece strategii de manipulare a populatiei.

De-a lungul timpului, mijloacele media s-au dovedit extrem de eficiente in modelarea opiniei publice, puterea politica folosindu-le abil pentru a-si urma agendele ascunse. Cu ajutorul unei propagande asidue in mass-media au fost create sau distruse miscari sociale, au fost justificate razboaie, au fost influentate crize financiare, stimulate unele curente ideologice, si chiar media a fost utilizata pentru a construi "realitatile" dorite in psihicul colectiv. Populatiei ii sunt induse certitudini false si i se abate atentia de la cautarea adevarului, in timp ce i se creeaza iluzia ca este pe deplin informata despre tot ceea ce se petrece. Incurajarea si promovarea prostiei, a unor sentimente puternice de vinovatie, de frica, distragerea atentiei sau construirea unor probleme artificiale si apoi oferirea unor solutii "magice" pentru rezolvarea lor sunt doar cateva dintre tacticile folosite in acest sens.

Noam Chomsky a identificat si a expus aceste "strategii de diversiune" aplicate zi de zi prin intermediul mass-media de "elitele" conducatoare. Aceste metode perfide au fost sintetizate in ceea ce este cunoscut ca Decalogul Chomsky, pe care vi-l prezentam in continuare.

1. Strategia distragerii atentiei

Poporul trebuie sa aiba mereu mintea ocupata cu altceva decat cu problemele lui adevarate. Pentru aceasta, atentia publicului este permanent distrasa de la problemele importante si de la masurile adoptate de cei care detin puterea politica si economica, fiind directionata catre subiecte minore, printr-un potop de stiri si informatii nesemnificative.

Strategia distragerii atentiei este, de asemenea, intens utilizata pentru a impiedica interesul populatiei asupra unor cunostinte esentiale din domeniile stiintei, economiei, psihologiei, neurobiologiei, ciberneticii.

"Atentia publicului trebuie sa fie deturnata si mentinuta departe de problemele sociale reale, captivata de subiecte fara importanta. Pastrati publicul ocupat, ocupat, ocupat, fara sa aiba timp pentru a gandi, inapoi la ferma si la alte animale." - mentioneaza un document zguduitor descoperit in 1969, intitulat "Arme tacute pentru un razboi silentios".

2. A crea mai intai problema si apoi a oferi solutia

Aceasta strategie mai este denumita si "problema - reactie - solutie".

Poporul trebuie sa perceapa conducatorii drept salvatori ai natiunii. si pentru aceasta se creeaza o problema, o situatie care genereaza reactii puternice in populatie, astfel incat solutia "providentiala" oferita de autoritati este acceptata chiar daca presupune o limitare a drepturilor firesti ale cetatenilor. De exemplu, se inventeaza false amenintari, este lasata sa se manifeste sau chiar este incurajata violenta urbana, ori sunt organizate atentate sangeroase pentru ca insasi populatia sa solicite instituirea unor masuri sporite de securitate si a unor politici care le restrictioneaza libertatea. Sau, un alt exemplu, este creata o criza economica pentru a accepta ca pe un rau necesar retragerea unor drepturi sociale si desfiintarea unor servicii publice.

3. Strategia graduala

Pentru a impune masuri inacceptabile, politici dure, antipopulare, acestea sunt aplicate gradat, pas cu pas, de-a lungul a mai multor ani. In acest mod au fost impuse noile conditii socio-economice radicale (neoliberalismul) in anii '80 si '90: statul minimal, privatizarea, precaritatea situatiei sociale, necesitatea unei mari flexibilitati, lipsa de garantare a unui venit decent, salariile, somajul masiv - multe schimbari care ar fi provocat proteste masive in randul populatiei daca ar fi fost aplicate dintr-o data.

Poporul trebuie permanent pregatit pentru mai rau. Pentru aceasta, toate mecanismele de propaganda, atat cele "albe", oficiale, cat si cele "gri" (partial asumate de guvern) si cele "negre" (niciodata asumate) trebuie sa promoveze imaginea unui guvern in permanenta preocupat pentru ameliorarea condižiilor tot mai sumbre ale viitorului.

4. Strategia amanarii

Un alt mod de a implementa masuri economice dure este de a le prezenta ca "dureroase dar necesare", obtinand acordul de moment al poporului pentru aplicarea lor in viitor. Poporul trebuie sa creada ca si ceea ce guvernele ii pregatesc spre a trai mai rau este tot pentru binele sau.

Necesitatea unor sacrificii viitoare este mai usor de acceptat decat adoptarea unora imediate. In plus, la nivelul maselor exista tendinta de a considera in mod naiv ca "maine va fi mai bine", iar sacrificiile propuse este posibil sa nu mai fie necesare in viitor. Odata cu trecerea timpului, oamenii se obisnuiesc cu ideea si apoi inghit tot cu resemnare, cand timpurile anuntate vor veni.

5. Adresarea catre populatie ca si cum te-ai adresa unor copii

Majoritatea mesajelor directe adresate catre publicul general folosesc discursuri, argumente si in mod particular intonatii infantile ca si cum publicul ar fi alcatuit din copii sau deficienti mintali. In acest fel masele sunt manipulate sa adopte o gandire infantila, superficiala si sa inghita pe nemestecate intoxicarile informationale. Poporul trebuie sa aiba o gandire care sa nu ii permita sesizarea legaturii dintre cauze si efecte.

Aceasta strategie este prezentata si in textul manualului "Arme tacute pentru un razboi silentios": "In cazul in care va adresati unei persoane ca si cum aceasta ar avea 12 ani sau mai putin, datorita sugestiei, ea va tinde cu o anumita probabilitate sa raspunda sau sa reactioneze mimetic, cu simtul critic al unui copil de 12 ani sau mai putin."

6. Utilizarea laturii emotionale mai mult decat ratiunea

Apelarea sistematica la sentimente este o modalitate clasica de a scurt-circuita analiza rationala si implicit capacitatea individului de a aprecia critic situatiile. Poporul trebuie dezobisnuit sa problematizeze realitatea si determinat sa actioneze sub impulsul emotiilor. In acest fel este mult mai usor de manipulat.

In plus, prin declansarea unor reactii emotionale, se deschide poarta subconstientului pentru a implanta idei, dorinte, frici si nelinisti, compulsiuni, sau pentru a induce anumite comportamente.

7. Mentinerea populatiei in ignoranta si mediocritate

Poporul trebuie obisnuit sa se multumeasca cu satisfactii ieftine, care sa ii ocupe timpul si sa il faca sa uite sau sa nu se preocupe de atingerea unor idealuri superioare. El trebuie sa fie incapabil sa inteleaga tehnologiile si metodele folosite de "elite" pentru a-l controla si a-l inrobi.

Un sistem de invatamant corupt si nefunctional este instrumentul ideal de a tine cetatenii in ignoranta si de a manipula opiniile colective dupa bunul-plac. "Calitatea educatiei oferita claselor sociale inferioare trebuie sa fie cat de slaba si mediocra se poate, astfel incat nivelul de cunoastere al claselor superioare sa fie si sa ramana imposibil de atins de clasele de jos, datorita ignorantei in care este planuit ca acestea sa fie mentinute." - "Arme tacute pentru un razboi silentios"

8. Promovarea unor fiinte mediocre, ca model pentru public

Pentru a determina populatia sa fie satisfacuta cu mediocritatea, sunt incurajate financiar acele mijloace de comunicare in masa care indobitocesc masele si le tin legate de emisiuni si seriale vulgare, ce trag inteligenta in jos. Mai mult, publicul este facut sa creada ca de fapt este la moda sa fii stupid, vulgar, needucat.

9. Inducerea si intarirea unui sentiment de auto-culpabilizare

Oamenii sunt facuti sa se blameze pe ei insisi pentru nenorocirea in care se afla, atribuid aceasta in mod eronat unui esec al inteligentei, al abilitatilor sau al eforturilor lor. Prin stimularea sentimentelor individuale de culpa, de fatalitate si neputinta, oamenii ajung sa fie deprimati, nu mai au impulsul de a actiona si de a se revolta impotriva sistemului socio-economic aberant. In acest fel ei se transforma intr-o turma usor de controlat.

10. Cunoasterea oamenilor mai bine decat se cunosc ei insisi, ceea ce permite aplicarea strategiilor si mijloacelor de manipulare

In ultimii 50 de ani, progresul accelerat al stiintei a generat un decalaj tot mai mare intre cunostintele publicului si cele detinute si folosite de "elite". Datorita descoperirilor din domeniile biologiei, neurobiologiei si psihologiei aplicate, "sistemul" s-a bucurat de o intelegere tot mai complexa a fiintelor umane, atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Apelarea la toate cuceririle stiintei pentru a cunoaste punctele slabe din psihologia individului si a multimilor, le-a permis sforarilor sa dezvolte strategii si mijloace tot mai eficiente de manipulare si control al populatiei. In acelasi timp, aceste informatii sunt discreditate in mass-media, astfel incat poporul sa nu creada in existenta mijloacelor si strategiilor statale de manipulare. Ceea ce nu este foarte dificil atata timp cat oamenii se cunosc mai putin pe ei insisi decat ii cunosc cei care detin puterea.

Tipareste Recomanda trimite prin YM

Produse in legatura cu articolul

Stimulent Mental 50ml Santo Raphael

Actiuni: - tonic al sistemului nervos, - vasodilatator general, - imbunatateste activitatea mentala: puterea de concentrare, atentia,...

Memo Relax 120 tablete Indian Herbal

Memo Relax are un efect calmant, linistitor si hraneste sistemul nervos, optimizandu-i astfel functionarea. Fiind un produs natural, nu are efecte...

 

Mental Herbal 60 capsule Indian Herbal

Mental Herbal ajuta la cresterea performantelor mentale, imbunatatirea memoriei, facilitarea procesului de invatare, optimizarea capacitatatii de...

Biocebral 20 capsule Fiterman

- Pentru cresterea puterii de concentrare si memorare - Pentru cresterea randamentului mental in conditii de oboseala si stres - Pentru cresterea...

 

AquaNano Vital Pur, aur coloidal 10ppm, 500ml Aghoras

Un produs extrem de util pentru sistemul nervos. Tonic, revigorant, imbunatateste memoria si mareste coeficientul de inteligenta. Util, totodata,...

Pret: 34.25 RON

Comanda

AquaNano Microlit, zeolit micronizat si activat, 100g Aghoras

Despre proprietatile zeolitului se cunosc deja foarte multe aspecte, fiind utilizat cu succes in tratarea anumitor boli, chiar daca modul de...

Pret: 23.75 RON

Comanda
 
 
 

Comentarii utilizatori

Adauga un comentariu
 
TRIPOD HEALTH 108 (TPH108) - tinctura complexa din 108 plante medicinale

Abonare newsletter


Comenzi telefonice