Sfatul medicului Tratamente Articole Umor... natural Glosar Linkuri utile Astrolog Livrare si plata

Home I Articole I Dezvaluiri I Agricultura ecologica din ue, greu lovita

Agricultura ecologica din UE, greu lovita

Data aparitiei: 21.03.2011

Agricultura ecologica a crescut cu peste 50% din 1998 pana in prezent, a declarat agentia de statistici a UE - Eurostat. Din pacate, producatorii de alimente ecologice au primit o noua lovitura in iunie 2007, cand ministrii UE au stabilit in mod discretionar, mai mult decat probabil sub presiunea, ca sa nu spunem la comanda marilor companii specializate in OMG (organisme modificate genetic), noile reglementari care stabilesc restrictiile pentru etichetarea ca ecologice a produselor.

Cererea pentru hrana fara pesticide sau fertilizatori artificiali a crescut in randul consumatorilor europeni, ca urmare a scandalurilor din industria alimentara si a informatiilor extrem de grave despre noile biotehnologii de modificare genetica, care au inceput sa ajunga la urechile publicului, altfel extrem de dezinformat si manipulat in probleme alimentare.

Cele 15 state care au aderat la Uniunea Europeana pana in 2004 - cu precadere in vestul Europei - au inregistrat cresteri ale culturilor ecologice de la 1,8% in 1998, pana la 4,1% in 2005, din totalul exploatarilor agricole, a afirmat Eurostat.
Italia a avut in anul 2005 cele mai intinse terenuri agricole ecologice – 1,1 milioane de hectare (2,7 milioane de acri), urmata de Germania si Spania cu 0,8 milioane de hectare (1,9 milioane de acri). Marea Britanie cu 0,6 milioane de hectare (1,5 acri) a depasit la acest capitol Franta, cu cele 0,5 milioane de hectare (1,2 milioane de acri) - desi aceasta din urma are in ansamblu exploatari agricole mai largi.

Cele 25 de state membre au inregistrat in anul 2005 un numar de 6,1 milioane de hectare (15 milioane de acri) de culturi ecologice, a declarat Eurostat. Marimea medie a fermelor ecologice este de 39 de hectare (96 de acri), mult mai mare decat o ferma conventionala a carei marime medie este de 16 hectare (39 de acri). Cele mai mari ferme ecologice se gasesc in Slovacia, Republica Ceha si Marea Britanie, precizeaza Eurostat.

Conform noilor reglementari aprobate de ministrii UE, logo-ul ecologic poate fi acum folosit (in mod cu totul abuziv, trebuie sa o spunem) pentru toate alimentele care au cel putin 95% ingrediente ecologice. Grupurile care s-au opus alimentelor modificate genetic au fost infuriate de aceasta manevra a "cozilor de topor" din parlamentul european, care face ca produsele sa poata fi etichetate ca si ecologice chiar daca vor contine pana la 0,9% ingrediente modificate genetic, calificate in mod viclean ca "accidentale sau tehnic inevitabile", dar in cantitate suficienta pentru a provoca imbolnaviri.

Comisarul UE pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, a afirmat cu o abilitate demna de o cauza mai buna ca "va ajuta consumatorii europeni sa inteleaga exact ce vor cumpara de pe piata". Ca si cum asta ajuta la ceva... daca nu li se da si posibilitatea sa aleaga ce vor sa consume.

Friends of the Earth Europe si Greenpeace afirma ca oficialii UE au acceptat ca produsele provenite din agricultura ecologica sa se amestece cu extrem de periculoasele pentru sanatate materiale modificate genetic. Asociatiile de mediu au solicitat reglementari stricte pentru a preveni fenomenul de incrucisare a culturilor modificate genetic cu cele ecologice, care risca sa duca la distrugerea biodiversitatii, doar pentru ca o mana de industriasi hrapareti sa poata avea in proprietate patentele tuturor speciilor cultivate...

"Asa cum o arata succesul repurtat de agricultura ecologica, oamenii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru alimente de inalta calitate, fara OMG", a declarat Marco Contiero de la Greenpeace. "Atitudinea Comisiei Europene si a unor state membre fata de fenomenul de contaminare este una de dispret fata de preferintele consumatorilor europeni si pune in pericol intregul sector al agriculturii ecologice".


sursa: www.ecolife.ro

Tipareste Recomanda trimite prin YM

Produse in legatura cu articolul

Muguri de Brad Alb 30 monodz Hofigal

Principii active In demineralizari si afectiuni osteo-articulare (rahitism, tulburari de crestere ale oaselor, osteoporoza infantila si a...

Pret: 14.04 RON

Comanda

Muguri de Coacaz Negru 30 monodz Hofigal

Principii active Drenor universal, hiposuprarenalism, in sindroame alergice acute si cronice (rinite si conjunctivite, astm si bronsite...

Pret: 14.04 RON

Comanda
 

Muguri de Nuc 30 monodz Hofigal

Sindroame hipergamaglobulinemice, inflamatii cronice si supuratii cronice ale mucoaselor: din sfera ORL (otite, rinite, stomatite, gingivite,...

Pret: 14.04 RON

Comanda

Muguri de Pin 30 monodz Hofigal

In coxartroze, gonartroze, artroze vertebrale, reumatism cronic degenerativ, osteoporoza (post menopauza si senila), fracturi patologice si...

Pret: 14.04 RON

Comanda
 
 
 

Comentarii utilizatori

Adauga un comentariu
 
TRIPOD HEALTH 108 (TPH108) - tinctura complexa din 108 plante medicinale

Abonare newsletter


Comenzi telefonice