Sfatul medicului Tratamente Articole Umor... natural Glosar Linkuri utile Astrolog Livrare si plata

Home I Articole I Cromoterapie I Culoarea rosie - semnificatii si efecte

Culoarea rosie - semnificatii si efecte

Data aparitiei: 06.04.2005

Semnificatiile culorii rosii

Prin forta, puterea si stralucirea lui, rosul este considerat pretutindeni ca fiind simbolul fundamental al principiului vital. Culoare a focului si a sangelui, prezinta, din punct de vedere simbolic, aceeasi ambivalenta ca si acesta din urma, in functie de nuanta sa, deschisa sau inchisa.

V. Kandinsky considera rosul deschis, exploziv, centrifug, ca fiind diurn, masculin, tonic, indemnand la actiune si aruncandu-si stralucirea aidoma soarelui, cu o putere uriasa si de neinvins.

Rosul inchis este, dimpotriva, nocturn, feminin, tainic, centripet. El reprezinta nu expresia, ci misterul vietii. Rosul inchis are si o semnificatie funerara. Ambivalenta culorii rosii a sangelui ne dezvaluie doua situatii: cand este ascuns, sangele este esenta vietii, varsat, el inseamna moarte.

Rosul viu, diurn, solar, centrifug indeamna la actiune. El este imaginea inflacararii si frumusetii, a fortei impulsive si generoase, a tineretii, sanatatii, a bogatiei, a erosului liber si triumfator.

Ambivalenta din care provine toata puterea de fascinatie a culorii rosii poarta in ea, strans legate, cele mai adanci pulsiuni umane: actiunea si pasiunea, eliberarea si asuprirea.
In Extremul Orient, rosul evoca in general caldura, intensitatea, actiunea si pasiunea. Rosul este culoarea tendintei expansive, rajas.

Intruchipare a ardorii si a navalnicei tinereti, rosul este, in traditiile irlandeze, culoarea prin excelenta razboinica.

In Japonia, culorea rosie este purtata aproape exclusiv de catre femei. Este un simbol al sinceritatii si fericirii.

Efectele culorii rosii

Rosul este considerat un stimulent universal. Aceasta culoare are actiuni binefacatoare asupra sangelui si faciliteaza regenerarea celulara, mareste puterea vointei si curajul.

Mai ales in cazul temperamentelor sanguine, colerice sau hipertensionate este recomandat sa se utilizeze (dupa cum am prezentat in articolele anterioare) in mod gradat si in doze reduse.

Efectele fiziologice ale culorii rosii: creste presiunea sanguina, mareste tonusul muscular, activeaza respiratia, da o senzatie pregnanta de caldura, datorita intensitatii ridicate a energiei radiante a lungimii de unda electro-magnetica ce ii corespunde.

Efecte psihologice: culoare calda, stimulator general, excita, irita, provoaca, incita la actiune indeosebi in plan psihomotor, stimulent intelectual, usor nelinistitor, confera senzatie de pierdere in spatiu, aprindere, insufletire, activare, mobilizare, faciliteaza asociatiile de idei.

Indicatiile terapeutice ale culorii rosii:

- anemie,
- bronsita,
- guturai,
- debilitate fizica (slabiciune),
- depresie psihica,
- dureri reumatismale,
- gripa,
- guturai,
- idiotenie, imbecilitate,
- moleseala, lancezeala,
- oboseala,
- paralizie, paralizie infantila,
- raceala,
- tuberculoza,
- tulburari respiratorii.
 
Contraindicatii:

- stari inflamatorii,
- tulburari emotionale.

Tipareste Recomanda trimite prin YM

Produse in legatura cu articolul

Ginseng Magneziu Mangan - 30 cps Medica

Produsul este de ajutor in stari caracterizate de astenie fizica, psihica si sexuala; Grabeste refacerea organismului; Reduce valorile...

Pret: 13.49 RON

Comanda

Echinacea + Zinc + Vitamina C 30 tablete Quantum Pharm

Actiune: Acest supliment alimentar contine un extract standardizat din Echinacea purpurea si este destinat stimularii sistemului imunitar. Ajuta...

 

Memorex Activ 30 capsule Rotta Natura

Formula avansata pentru memorie contine 6 ingrediente care actioneaza in mai multe directii pentru a asigura o concentrare puternica, o memorare...

Pret: 20.40 RON

Comanda

Fructe Uscate Prune Fara Samburi 200g Solaris Plant

Fructe uscate prin deshidratare, fara adaos de zahar. Prunele uscate stimuleaza tranzitul intestinal, scad aciditatea gastrica, stimuleaza...

 
 
 

Comentarii utilizatori

Adauga un comentariu
 
TRIPOD HEALTH 108 (TPH108) - tinctura complexa din 108 plante medicinale

Abonare newsletter


Comenzi telefonice