Sfatul medicului Tratamente Articole Umor... natural Glosar Linkuri utile Astrolog Livrare si plata

Home I Articole I Cosmetica si frumusete I Conceptul ayurvedic despre frumusete

Conceptul ayurvedic despre frumusete

Data aparitiei: 02.09.2014

Desi lumea este in continua schimbare, conceptul ayurvedic despre frumusete nu s-a schimbat. Ayurveda ne spune ca sanatatea corpului, mintii si sufletului este fundatia pe care se bazeaza frumusetea iar stilul de viata si dieta sunt doua aspecte foarte importante in pastrarea sanatatii si frumusetii noastre.
Prin terapiile ayurvedice, tratamentele naturale cu plante medicinale si produsele naturale recomandate, ayurveda ajuta corpul favorizand nutritia lui adecvata, eliminand toxinele si restabilind echilibrului celor 3 dosha in organism (VATA - aer, eter, PITTA - foc, KAPHA - pamant, apa) iar in felul acesta creeaza o cale secreta catre frumusete.


Cei trei piloni ai frumusetii

In ayurveda, conceptul de frumusete cuprinde frumusetea exterioara (Roopam), frumusetea interioara (Gunam) si frumusetea durabila a fiintei (Yayastyag). Doar avand grija de toate aceste tipuri de frumusete, putem atinge starea de sanatate radianta si putem deveni cele mai implinite si frumoase fiinte.


Frumusetea exterioara (Roopam)

Frumusetea pielii, parului si unghiilor, sunt reflexii directe ale sanatatii noastre. Aceste tesuturi ale corpului sunt un parametru fidel care ne arata calitatea digestiei, gradul de puritate al sangelui, calitatea dietei sau calitatea somnului.
O fiinta cu o piele ingrijita, neteda, fara urme de cosuri sau pete, cu parul moale, matasos, oleiat in mod natural, cu unghii sanatoase, este o fiinta care, pe langa frumusetea exterioara vizibila, are si un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata. Frumusetea exterioara (Roopam) este intotdeauna rezultatul unei stari de armonie in corpul nostru.


Frumusetea interioara (Gunam)

Frumusetea interioara este o frumusete autentica, ce nu depinde de nimic ce putem arata in exterior, ci ea este stralucirea inerenta a sufletului si a propriei noastre constiinte pe care o putem "citi" la celalalt sau la noi insine. Frumusetea interioara vine din armonia dintre minte si inima (calitate numita in ayurveda Sattva) si nu din opozitia dintre ele (caz in care apare confuzie emotionala, scaderea increderii in sine, stres, ingrijorare sau tensiune - calitati Tamas sau Rajas).
Pacea interioara care vine ca rezultat direct al echilibrului dintre inima si minte, este fundatia frumusetii noastre interioare.

Amabilitatea, prietenia, bunavointa, veselia si sinceritatea sunt aspecte ale unui suflet frumos care in mod spontan atrag simpatia si ii fac pe cei din jur sa ne perceapa ca fiind frumosi.


Frumusetea durabila (Yayastyag)

Pentru a incetini procesul imbatranirii corpului si a beneficia de o frumusete durabila, ayurveda pune in evidenta importanta detoxifierii generale a corpului prin procedeele numite Panchakarma, ce ar trebui sa fie realizate de 2 ori pe an, de fiecare fiinta ce doreste sa aiba acces la o frumusete durabila.
Se stie in ayurveda ca acumularea deseurilor toxice in organism (numite Ama), sunt cea mai comuna cauza de imbatranire si deterioarare a organismului. Pentru o sanatate durabila si o frumusete durabila, este esentiala neutralizarea si eliminarea acestor toxine din organism, alaturi de prevenirea acumularii lor.
Procedeele Panchakarma sunt cea mai buna optiune in acest sens, intrucat  pe langa faptul ca au efecte de detoxifiere foarte puternice in organism, imprima o stare inconfundabila si incomparabila de frumusete si binecuvantare, facandu-ne sa ne simtim si sa aratam complet regenerati si reintineriti.
Pe langa procedeele de Panchakarma realizate periodic, administrarea remediilor Rasayana (remedii ayurvedice pentru regenerare si reintinerire) sunt de un real folos pentru pastrarea unei frumuseti durabile.


Concluzie

Fiecare dintre noi este unic si are o frumusete unica, atunci cand radiaza de sanatate si fericire interioara. Frumusetea este, am putea spune un efect secundar al unei vieti implinite si echilibrate atat pe plan fizic cat si mental si spiritual.
Idealul de frumusete suprema este accesibil oricarei fiinte ce-si doreste sa traiasca in armonie cu legile naturii si cu ea insasi. Din acest punct de vedere putem spune ca frumusetea nu este un dar ci o optine personala a fiecaruia dintre noi.

Dr. Violeta Pîrvu
Medic specialist medicina de familie
competenta apifitoterapie, ayurvedasursa: www.terapieholistica.ro

Tipareste Recomanda trimite prin YM

Produse in legatura cu articolul

Dermogent 50ml Dacia Plant

Pielea este cel mai mare organ al corpului, avand o suprafata de 1,5-2 m2 in cazul organismului adult. Pielea asigura protectia impotriva...

Pret: 15.18 RON

Comanda

Masca Antiacnee Filmogena 60ml Genmar

Se adreseaza tuturor tipurilor acneice avand efect antiseptic, degresant, astringent si de eliminare a impuritatilor acumulate la suprafata pielii.

Pret: 11.18 RON

Comanda
 

Detox Suplu 60 capsule Herbagetica

Actiuni: - stimuleaza activitatea glandei tiroide, (intensifica metabolismului general si cresterea ratei metabolismului bazal) - inhiba...

Pret: 29.33 RON

Comanda

Crema Anti-Imbatranire pentru Ochi 15ml Elmiplant

Actiune anti-imbatranire si fermitate Crema pentru Ochi elmiplant SKIN REPAIR este imbogatita cu Caviar, ingredient bogat in nutrienti valorosi,...

 

Crema Anticelulitica 250ml Viva Natura

Celulita este, adesea, considerata a fi „dusmanul numarul unu al frumusetii feminine“. Un factor important care determina formarea...

Pret: 18.34 RON

Comanda

Masca Argila Albastra de Raciu 500g Romcos

Produsul contine 500 gr. de pasta obtinuta prin amestecul Argilei Albastre de Raciu cu apa ce izvoreste din adancul zacamantului de argila....

Pret: 16.50 RON

Comanda
 
 
 

Comentarii utilizatori

Adauga un comentariu
 
TRIPOD HEALTH 108 (TPH108) - tinctura complexa din 108 plante medicinale

Abonare newsletter


Comenzi telefonice