Sfatul medicului Tratamente Articole Umor... natural Glosar Linkuri utile Astrolog Livrare si plata

Home I Articole I Ayurveda I Un test ayurvedic simplu si edificator - afla dosha predominanta

Un test ayurvedic simplu si edificator - afla DOSHA predominanta

Data aparitiei: 21.05.2014

Sistemul traditional de cunoastere asupra vietii - AYURVEDA ajuta fiinta umana sa isi mentina sau sa isi redobandeasca echilibrul prin folosirea unei serii de mijloace naturale variate, puse in practica dupa realizarea unui proces necesar de autocunoastere a specificului individual. Aproape intreaga cunoastere practica din AYURVEDA se bazeaza pe recunoasterea manifestarilor specifice ale celor trei forte vitale primare care anima intreg microcosmosul uman, cunoscute sub numele de DOSHA-uri: VATA, PITTA si KAPHA. Cele trei DOSHA-uri sunt prezente si se manifesta intr-o multitudine de aspecte si in proportii si combinari diferite in microcosmosul fiecarei fiinte umane. In functie de specificul individual, fiecare fiinta umana prezinta o anumita predominanta constitutionala ce este exprimata, in cadrul sistemului de cunoastere AYURVEDA, sub forma unui anumit raport cantitativ intre cele trei DOSHA-uri.

In AYURVEDA, cunoasterea predominantei constitutionale sau, altfel spus, a DOSHA-ei predominante, reprezinta un element esential in toate aspectele referitoare la alegerea unui anumit mod de viata care sa ne fie favorabil, precum si pentru a stabili metodele de vindecare, in cazul in care suntem afectati de vreo boala sau de vreun dezechilibru. Identificarea corecta a tipului constitutional este un proces destul de laborios, ce se realizeaza tinand cont de un numar mare de factori, unii usor de observat de catre oricine, altii mai putin evidenti, o mare importanta avand de asemenea si corelarea si interpretarea corecta a tuturor elementelor observabile sau deduse, ce caracterizeaza o anumita fiinta umana. De aceea, o acuratete adecvata in identificarea tipului constitutional necesita studii sistematice si o anumita experienta, iar o identificare corecta a tipului constitutional este conditia primordiala pentru orice demers de tratare, echilibrare sau armonizare a vietii prin mijloace ayurvedice.

Vom oferi in cele ce urmeaza unele elemente orientative, de natura sa ne familiarizeze cu aceasta cale de cunoastere profunda a naturii umane, pe care o reprezinta AYURVEDA. Chiar daca aceste elemente nu pot sa ne ofere cadrul necesar unei identificari complete si indubitabile a tipului nostru constitutional, pot totusi sa ne ofere cateva indicii practice si utile, pe care ulterior le vom putea integra, daca vom dori, in cadrul unor cunostinte mult mai ample oferite de cursurile de AYURVEDA din cadrul scolii de yoga din Romania, in care elementele autentice traditionale ale stiintei Vietii (AYURVEDA), nealterate de diferite distorsionari si simplificari occidentale (care din pacate s-au raspandit si abunda in prezent in publicatiile de popularizare a AYURVEDA-ei), sunt corelate cu anumite elemente initiatice unice si de o valoare exceptionala.

Sistemul traditional AYURVEDA subliniaza aspectul fundamental faptul ca bolile cu care fiintele umane se pot confrunta difera mai ales datorita faptului ca fiintele umane sunt diferite intre ele din punct de vedere al predominantelor determinate de cei trei factori vitali principali (cele trei DOSHA-uri). Fiecare dintre noi prezinta o anumita configurare vitala aparte, care ii confera specificul structurii sale individuale si, prin urmare, datorita mutiplelor combinatii care apar, avem un anumit tip constitutional. Cunoasterea corecta a tipului nostru constitutional, ce este realizata din perspectiva sistemului traditional de cunoastere asupra vietii - AYURVEDA, ne poate oferi o imagine clara asupra caracteristicilor fizice, psihice si mentale precum si asupra tendintelor noastre innascute. Tipul nostru constitutional reprezinta "modelul" sau "forma de baza", in care ne-am nascut in lumea fizica si aceasta se refera la totalitatea aspectelor noastre specifice de natura fizica, a celor fiziologice, a aspectelor emotionale, psiho-mentale si a tendintelor comportamentale.

Printr-o cunoastere exacta a tipului constitutional, fiinta umana poate alege sa urmeze in mod intelept un anumit tip de regim alimentar, isi poate alege in mod just alimentele pe care sa le consume preponderent, poate opta pentru modurile de preparare care ii sunt favorabile din punct de vedere constitutional, poate alege sa foloseasca cu precadere alimente naturale avand anumite gusturi predominante, care sunt adecvate necesitatilor reale ale tipologiei sale constitutionale. De asemenea, prin cunoasterea justa a propriului tip constitutional fiecare fiinta umana poate sa aleaga, in cunostinta de cauza, ce fel de activitati este bine ca ea sa desfasoare in mod constant astfel ca sa isi poata mentine echilibrul constitutional.

In egala masura, cunoasterea tipului constitutional ne poate indica modul cel mai adecvat in care ne putem modela in sens benefic felul de a gandi, cum putem realiza o justa orientare a atitudinilor psiho-mentale preponderente si cum ne putem alcatui un mod de viata cat mai echilibrat si sanatos. Beneficiul autocunoasterii constitutionale realizata din perspectiva cunostintelor traditionale din AYURVEDA ne ofera astfel posibilitatea de a avea la dispozitie oricand o justa evaluare a propriei noastre fiinte, pe baza careia sa ne putem alcatui un mod de a trai cat mai armonios si de a ne modela in sens binefacator comportamentul, in acord cu propria noastra natura.

Din punct de vedere preventiv, exista trei motive importante pentru care cunoasterea propriului tip constitutional reprezinta primul pas pentru a trai atat intr-o stare nealterata de sanatate, precum si intr-o stare de armonie cu propria noastra natura. Primul motiv este ca in acest fel, putem sti anticipat care sunt bolile la care suntem predispusi si care ar putea deci sa apara de-a lungul vietii noastre in anumite momente sau situatii cand se cumuleaza anumiti factori declansatori.

Al doilea motiv este acela ca fiecare tip constitutional ne indica ce anume este bine sa facem si ce este bine sa nu facem pentru a evita cu desavarsire atat acele boli la care suntem predispusi, dar, mai mult decat atat, chiar si pentru a preveni diferitele forme de suferinta, durere sau tulburare distructiva psihica, emotionala sau mentala, pe care majoritatea fiintelor umane le considera inevitabile, desi, in realitate, marea lor majoritate survin datorita lipsei acute de cunoastere si de confuzia enorma generata de lipsa cunoasterii asupra naturii reale a fiintei umane. Fiecare dintre noi stie ca intotdeauna este cu mult mai bine sa previi decat sa faci apoi eforturi considerabile pentru a te vindeca.

Al treilea motiv consta in faptul ca prin cunoasterea justa a propriului tip constitutional, intreag ansamblul demersului corector asociat unei perioade de vindecare se va realiza cu o mai mare precizie prin cunoasterea adecvata a propriului tip constitutional. Atat linia de tratament, cat si modul de viata din perioada de recuperare de dupa o boala vindecata sau ameliorata, dar si modul de viata care este binefacator pentru noi intrega noastra viata dupa aceea, se bazeaza pe cunoasterea tipului constitutional. Prin urmare, chiar si o prima evaluare sumara a tipului nostru constitutional poate reprezenta o baza importanta care ne ofera un reper pentru adoptarea unui comportament adecvat, capabil de a genera armonie, forta, fericire si echilibru in viata noastra.

Va propunem in cele ce urmeaza realizarea unui test constitutional ayurvedic simplu, care poate sa contribuie la realizarea unei cat mai bune aprecieri a tipului nostru constitutional din perspectiva cunoasterii traditionale din AYURVEDA. Acest test constitutional ne va ajuta sa putem aprecia cat mai bine care este predominanta constitutionala individuala prin identificarea principalelor manifestari ale DOSHA-ei predominante din fiinta noastra.

Testul este alcatuit din trei tabele cu cate 22 de afirmatii care ilustreaza aspecte si caracteristici constitutionale diferite, corespunzatoare celor trei DOSHA-uri, VATA, PITTA si KAPHA. Estimarea individuala a fiecarui aspect se va realiza prin acordarea unui anumit punctaj, prin alegerea unui numar de la 0 la 6, ce va fi notat pe acelasi rand cu afirmatia la care se face referire. Pentru realizarea acestui test constitutional este necesar sa cititi cu atentie descrierile enuntate si apoi sa bifati casuta care va caracterizeaza cel mai bine. Semnificatia numerelor ce pot fi alese este urmatoarea:

0 = afirmatia nu se aplica si nu este valabila in cazul nostru

1 = afirmatia se aplica foarte rar in cazul nostru

2 = afirmatia citata este uneori valabila, dar nu atat de des

3 = afirmatia citata se aplica din timp in timp, cu o frecventa medie

4 = afirmatia este valabila in cele mai multe cazuri

5 = afirmatia este valabila in cazul nostru frecvent, aproape tot timpul

6 = afirmatia este valabila in cazul nostru permanent, fiind o trasatura definitorie pentru noi.

La sfarsitul fiecarui tabel dintre cele trei corespunzatoarea fiecarei dintre cele trei DOSHA-uri se va calcula suma din toate punctele obtinute. Astfel, in cele din urma, vom obtine trei scoruri, corespunzatoare aprecierii de catre noi a predominantei celor trei DOSHA-uri. Apoi vom comparara aceste rezultate pentru a afla astfel rezultatul final al acestei aprecieri a tipului nostru constitutional, prin identificarea predominantei relative a celor trei DOSHA-uri in fiinta noastra.

Pentru a realiza cat mai bine acest test constitutional ayurvedic este necesar sa il completam cu o cat mai mare exactitate, cu atentie si cu obiectivitate. De obicei, aprecierea noastra pentru caracteristicile fizice este ceva mai usor de realizat, in timp ce aprecierea noastra pentru aspectele mentale si comportamentale poate fi ceva mai dificil de realizat, tocmai datorita inclinatiei noastre catre subiectivism. Pentru a ne asigura ca indeplinim cat mai bine aceste conditii este util sa reluam completarea testului de cateva ori, la intervale de timp de peste o luna de zile, pentru a compara astfel opinia noastra cu privire la anumite aspecte constitutionale dintre cele enuntate, asupra carora deocamdata nu ne putem pronunta intr-un mod indeajuns de obiectiv.

Pentru aspectele despre care noi nu suntem foarte siguri, putem cere ajutorul unui prieten sincer si onest, care ne cunoaste suficient de bine si care poate fi mult mai obiectiv in aprecierile sale la adresa noastra. Fiecare enunt din acest test constitutional ayurvedic trebuie sa fie atent citit, iar afirmatiile continute trebuie sa fie luate in considerare la nivel global, cu scopul de a aprecia cat mai obiectiv, in cele din urma, gradul de aplicare a continutului acelei afirmatii in cazul nostru. Este de asemenea foarte important sa ne amintim ca raspunsul nostru ar trebui sa fie intotdeauna in conformitate cu modul nostru de a reactiona aproape intotdeauna in viata noastra si nu doar unul de moment sau, altfel spus, conjunctural.

Vezi testele in fisierele PDF atasate mai jos in sectiunea Download.


sursa: www.ayus.ro

Tipareste Recomanda trimite prin YM

Produse in legatura cu articolul

Biocalm 60 capsule Indian Herbal

Biocalm actioneaza asupra sistemului nervos in scopul diminuarii pe cale naturala a nivelului de stress si anxietate. Sustine functionarea optima a...

Cardiotone 60 capsule Indian Herbal

Cardiotone contine o combinatie de plante folosita in Ayurveda pentru a sustine sanatatea inimii si a intregului sistem circulator. Aceasta...

 

Memo Relax 120 tablete Indian Herbal

Memo Relax are un efect calmant, linistitor si hraneste sistemul nervos, optimizandu-i astfel functionarea. Fiind un produs natural, nu are efecte...

Pancreas Stimulent 60 capsule Indian Herbal

Pancreas Stimulent are rolul de a asigura o buna functionare si regenerare a pancreasului si splinei. Sustine capacitatea organismului de a secreta...

 
 


Download:

 

Comentarii utilizatori

Adauga un comentariu
 
TRIPOD HEALTH 108 (TPH108) - tinctura complexa din 108 plante medicinale

Abonare newsletter


Comenzi telefonice