Sfatul medicului Tratamente Articole Umor... natural Glosar Linkuri utile Astrolog Livrare si plata

Home I Articole I Ayurveda I Rolul factorilor psihici in aparitia bolilor

Rolul factorilor psihici in aparitia bolilor

Data aparitiei: 06.10.2006

optimism = vindecareParticiparea voluntara la propria vindecare

In practica medicinii psiho-somatice, diagnosticarea bolilor emotionale este facuta in principal pe baza simptomelor, insa fara excluderea unor cauze organice. Anumite simptome somatice evidentiaza, dar nu indica intotdeauna in mod exclusiv, existenta unei origini emotionale. Acestea includ: plans, tremur, impotenta, frigiditate, palpitatii, oftat, dificultati respiratorii, senzatie de presiune la nivelul capului si adeseori oboseala si epuizare fizica.

Pentru managementul eficient al starilor persoanelor care prezinta boli psiho-somatice este important sa fie cunoscuta ponderea cauzelor organice, a problemelor de personalitate si a nivelului stresului. Este necesar sa se investigheze atat starea mentala, cat si cea fizica, precum si intreaga istorie a bolnavului. O examinare clinica completa este necesara pentru a exclude bolile organice. O boala organica poate determina o tulburare emotionala, dar si bolile organice pot coexista cu bolile emotionale la acelasi bolnav.

Intelegand rolul influentelor psihice in aparitia si manifestarea unei boli, intrebarea importanta este cum pot fi diminuate aceste influente. Descoperirea  fenomenului de feed-back indica faptul ca o mare varietate de procese fizice pot fi influentate de eforturile mentale pozitive ale bolnavului. O parte a educatiei pentru sanatate este ca bolnavii sa fie determinati sa descopere si sa inteleaga faptul ca au participat, fie constient, fie inconstient, in trecut la aparitia si dezvoltarea bolilor lor, si prin urmare ca vor putea de asemenea participa constient si la procesul de vindecare.

Sistemul traditional Ayurveda pune accent pe recunoasterea modului in care bolnavul a participat la aparitia bolii. Pentru aceasta, sistemul AYURVEDA foloseste termenul "PRAJNAPARADHA" care inseamna "transgresie volitiva" (literal: "crime impotriva intelepciunii") sau, altfel spus, "participarea realizata prin ignorarea regulilor elementare ale unei vieti sanatoase". Practic vorbind, ideea nu este de a induce o stare de vinovatie in bolnav, ci de a-l face sa inteleaga in mod corect faptul ca anumite alegeri (optiuni) pe care le-a facut in trecut l-au expus la anumite solicitari, in anumite moduri care au determinat ulterior instalarea unui anumit dezechilibru. Aceste alegeri e posibil sa fi fost deliberate sau nu, sau poate au fost conditionate de personalitatea sa, ori de diferite constrangeri exterioare, precum si de conditionarile sociale si culturale. Tinand cont de acest adevar, participarea bolnavului la propria sa vindecare se poate face chiar prin adoptarea unor modificari binefacatoare neaparat necesare, ale atitudinii mentale individuale si totodata ale stilului de viata.

Un rol foarte important il are puterea vindecatoare a mentalizarii pozitive, realizata chiar de catre bolnav si sustinuta si de interactiunea cu terapeutul. Pe de alta parte, atitudinea negativa a pacientului, a medicului sau a familiei poate produce un "efect placebo invers", adeseori cu efecte negative considerabile. Insa, o atitudine mentala pozitiva constanta, combinata cu modalitati de scadere a stresului, pot avea un puternic impact pozitiv in procesul terapeutic si pot facilita o rapida vindecare.sursa: www.ayus.ro

Tipareste Recomanda trimite prin YM

Produse in legatura cu articolul

Seminte Chia 100g Solaris Plant

Amelioreaza afectiunile intestinale, ajuta la scaderea colesterolului rau si stimuleaza sistemul imunitar. Pot fi consumate in iaurt sau in...

Pret: 4.49 RON

Comanda
 

Seminte Dovleac 150g Solaris Plant

Combat viermii intestinali (se consuma dimineata, pe stomacul gol), protejeaza inima (magneziu), ajuta in afectiunile de prostata.

Pret: 8.31 RON

Comanda

Seminte Decorticate de Canepa 1000g Canah

Seminte decorticate Naturale sau Certificate ecologic. Seminte cu aspect ovoidal, de culoare alb-galbuie cu irizatii verzui. Semintele de canepa...

Pret: 64.15 RON

Comanda
 
 
 

Comentarii utilizatori

Adauga un comentariu
 
TRIPOD HEALTH 108 (TPH108) - tinctura complexa din 108 plante medicinale

Abonare newsletter


Comenzi telefonice