Sfatul medicului Tratamente Articole Umor... natural Glosar Linkuri utile Astrolog Livrare si plata

Home I Articole I Ayurveda I Interdependenta dintre somn si foame

Interdependenta dintre somn si foame

Data aparitiei: 13.05.2013

Un studiu de ultima ora realizat de cercetatorii de la Universitatea Columbia arata ca persoanele care beneficiaza de mai putine ore de somn decat le-ar fi necesar ajung gradat sa se ingrase si astfel ele ajung in scurt timp sa aiba o greutate coporala mai mare decat cea normala. Cercetarea realizata a dezvaluit ca atat barbatii, cat si femeile care foloseau in mod regulat, in medie, sub 4-5 ore de somn pe noapte ajungeau destul de repede sa aiba cu 23% mai multe sanse de a deveni supraponderali, in comparatie cu cei care dormeau de obicei un somn odihnitor de aproximativ 6-8 ore. Autorul studiului, dr. James Gangwisch, spune ca exista din ce in ce mai multe cercetari in domeniu care identifica dezechilibrele hormonale care sunt provocate de perioadele insuficiente de somn. S-a constatat de exemplu ca in urma unei insuficiente sistematice a somnului odihnitor nivelul de grelina creste considerabil si intr-un mod accelerat, inducand, printre altele, o pofta de mancare exagerata si greu de controlat celui care se priveaza in mod sistematic de un somn odihnitor si regenerator.

Grelina este un hormon cu structura peptidica produs de celulele endocrine din mucoasa gastrointestinala, precum si de celulele epsilon din pancreas, care sunt  responsabile de stimularea foamei. Astfel, studiile efectuate au aratat ca grelina stimuleaza apetitul si consumul de alimente, intervine in reglarea metabolismului glucidic si a homeostaziei energetice, stimuleaza secretia acida si motilitatea gastrica. Datorita acestor efecte s-a constatat ca modificarile nivelului de grelina sunt implicate mai mult sau mai putin in procesul de manifestare a unor boli corelate, cum ar fi anorexia, obezitatea, diabetul, sindromul metabolic sau ulcerul gastric. In aceste afectiuni modularea armonioasa a activitatii grelinei este benefica, tocmai de aceea mentinerea echilibrului acestui hormon are o certa utilitate clinica.

Grelina exercita o actiune specifica si la nivelul nucleilor hipotalamici ce sunt implicati in reglarea apetitului. Alaturi de rolul sau in declansarea nevoii de a consuma alimente, grelina conduce si la acumularea de tesut adipos, la cresterea preferintei pentru grasimile din dieta, la scaderea lipolizei si la reducerea consumului de energie, efecte care influenteaza pe termen lung greutatea corporala. Este remarcabil faptul ca grelina actioneaza in conformitate cu modul de manifestare specific ce este descris in Ayurveda ca fiind propriu pentru o serie importanta de functii ce corespund celei de-a treia forte vitale si anume kapha dosha, astfel ca in conditiile unei cresteri accelerate a nivelului de grelina apar si multe dintre indiciile agravarii lui kapha dosha.

Studiile recente au mai aratat ca nivelurile grelinei se coreleaza invers proportional cu rezervele energetice. Intrucat somnul odihnitor, ce este corelat necesitatilor vitale, contribuie la cresterea rezervelor energetice ale fiintei, inseamna ca nivelul de grelina nu este fortat sa creasca atunci cand omul beneficiaza de un somn odihnitor. Insa in conditiile unui consum energetic masiv, care nu este compensat nici macar prin somn, nivelul de grelina ajunge sa creasca in mod considerabil si aceasta determina modificari compensatorii ce se vor reflecta apoi sub forma unor cresteri anormale in greutate.

Cercetatorul Alain Dagher mai precizeaza faptul ca in conditiile unei cresteri accelerate a nivelului de grelina pot sa apara si unele efecte secundare comportamentale nedorite, prin alterarea simtului natural al recompensei, pe care il are de regula creierul, putand astfel cauza fel de fel de schimbari de dispozitie si chiar stari de depresie. Astfel nesomnul sistematic asociat cu o alimentatie excesiva si haotica poate crea mari variatii ale nivelului de grelina, conducand astfel la posibila aparitie a unor perturbari comportamentale.

Grelina a fost implicata recent atat in reglarea actiunilor insulinei cat si in homeostazia glucozei. Astfel, majoritatea studiilor moderne indica o corelatie inversa intre nivelurile sistemice de grelina si cele de insulina. Insulina scade concentratiile de grelina, iar grelina inhiba secretia de insulina. Efectul hiperglicemiant al grelinei se datoreaza pe de o parte actiunilor sale endocrine si pe de alta parte efectului direct asupra hepatocitului de a stimula gluconeogeneza. Grelina si insulina par sa actioneze intr-un raport de complementaritate reciproca, fapt care de asemenea este profund semnificativ in contextul in care traditia medicinii chineze indica existenta unei astfel de relatii functionale complementare ce exista intre organul energetic stomac si organul energetic splina-pancreas, complementaritate ce se reflecta in interdependenta dintre meridianele energetice corespondente (meridianul S - meridianul SP).

Putem astfel afirma ca intre nevoia de somn si nevoia de a manca exista o intima legatura functionala care nu trebuie neglijata. Orice dezechilibru imprimat asupra uneia poate conduce la aparitia unui dezechilibru al celeilalte, datorita factorilor biologici de control al acestor doua necesitati naturale esentiale. Prin urmare nesomnul exagerat poate conduce la supraponderalitate in conditiile unei hraniri excesive consecutive. Insa, totodata, intelegerea corecta a acestor interdependente functionale poate fi de mare ajutor in demersul de mentinere a starii de echilibru si de sanatate a omului.


sursa: www.ayus.ro

Tipareste Recomanda trimite prin YM

Produse in legatura cu articolul

Somn Usor 20 cpr Hofigal

Recomandari: - adjuvant pentru ameliorarea starilor de disfunctie neuropsihica: insomnie, anxietate, iritabilitate nervoasa, cefalee, mialgii,...

Pret: 11.12 RON

Comanda

Larvalbina 40 cps (moi) Hofigal

Larvalbina, combinatie echilibrata de multivitamine si minerale, este un produs natural, usor digerabil, care asigura completarea si normalizarea...

Pret: 37.44 RON

Comanda
 

Spirulina 1000mg 40 tb Hofigal

Asigura aportul de nutrienti si substante bioactive necesar suplimentarii regimului dietetic Recomandari Hepatite cronice; gastrite, ulcer...

Pret: 21.64 RON

Comanda

Ashwaganda Rasayan Tab 100tb Star International

Suplimentul alimentar ASHWAGANDHA RASAYAN TAB este un tonic general complet, obtinut dintr-un amestec de plante medicinale indiene cunoscute pentru...

Pret: 65.93 RON

Comanda
 
 
 

Comentarii utilizatori

Adauga un comentariu
 
TRIPOD HEALTH 108 (TPH108) - tinctura complexa din 108 plante medicinale

Abonare newsletter


Comenzi telefonice