Sfatul medicului Tratamente Articole Umor... natural Glosar Linkuri utile Astrolog Livrare si plata

Home I Articole I Atitudine I Experienta mistica in secolul 21

Experienta mistica in secolul 21

Data aparitiei: 13.11.2008

Nanotehnologie, revolutie informationala, incalzire globala, superexplozie industriala... Science-fiction? Poate in urma cu cateva decenii. Acum e realitate, e secolul XXI. Un cotidian complex, haotic si imprevizibil.

Ce faci cand timpul nu mai are rabdare

Startul s-a dat demult. Totul in jur a prins viteza. Nu ai nici un moment de respiro. Provocarea de a tine pasul cu ritmul schimbarii nu a fost niciodata mai mare si, spun unii, inca nu am vazut tot. Rata de transformare creste exponential si nu se intrevede nici un semn de incetinire. Ce e de facut pentru a tine piept unei societati din ce in ce mai performante, mai cronofage si mai acaparatoare?

Cum mai poti gasi o clipa de ragaz? Sa te opresti pentru a te relaxa sau pentru a petrece cateva momente cu sufletul tau pare o nebunie pentru aceasta lume superficiala. Cine mai are timp de asa ceva? Si totusi, marile traditii spirituale ofera solutia. Nu retragerea in pustiu, nu fuga de realitate. Nu. Ci participarea activa la beatitudinea prezentului.

Caile spirituale afirma la unison ca scopul ultim al existentei umane este contopirea cu esenta divina. A trai permanent aceasta stare inseamna a depasi conditionarile impuse de timp si de spatiu, inseamna a avea acces la realitatea adevarata si a trai clipa de clipa bucuria comuniunii cu Supremul Absolut. Inseamna a percepe ceea ce este nepieritor si etern in noi si in jurul nostru: Sinele (Atman).

Pentru o fiinta impovarata de nesiguranta zilei de maine sau de grijile inoculate de viata sociala toate acestea par vorbe greu de inteles. Dar sunt oameni, si nu putini, care au reusit sa dobandeasca linistea si fericirea chiar in tumultul vietii, nu s-au retras din lume pentru a merge pe o cale spirituala. Ei chiar afirma ca existenta lor s-a transformat coplesitor in bine dupa trairea unor experiente mistice profunde.

Cum vede lumea un intelept

"In primele luni dupa ce am atins starea de eliberare, nu am avut nici un gand. Mergeam la birou si imi indeplineam toate indatoririle fara sa am nici macar un gand in cap… tot ce faceam era realizat fara nici un fel de activitate mentala. Eram precum un ocean de tacere interioara, netulburat de nici un gand. Nu mi-a trebuit mult sa-mi dau seama ca mintea si gandurile nu sunt atat de importante in lume. Cand cineva este identificat cu Sinele, o putere divina are grija de viata sa. Toate actiunile se desfasoara spontan si sunt realizate foarte eficient, fara vreun efort mental." H.L Poonja

"Fiinta mea era toata doar o mare emotie; am trait o senzatie de nedescris, de parca intregul univers patrundea in mine, in efluvii continue, sau mai degraba ca si cum universul intreg tasnea din mine, de undeva dintr-un punct adanc. Sufletul meu era cuprins de fericire, crestea din ce in ce mai mult, pana cand in mine si in afara mea au aparut stele si planete. Am inteles ca eu eram intregul univers. Am devenit constient de prezenta unor entitati de dimensiuni uriase, aflate la o departare de milioane de mile, care se miscau prin Univers si printre care stelele abia mai puteau fi vazute. Am avut revelatia faptului ca fiecare celula are propria ei constiinta, iar aceasta era, de fapt, propria mea constiinta. Imi parea ca omenirea intreaga traieste aceeasi stare: fiecare fiinta individuala are o minte separata de a celorlalti, dar cu toate acestea este subordonata in realitate acelei unice constiinte atotputernice - Constiinta Suprema Absoluta. Aceasta stare de gratie divina mi-a transformat intreaga viata. Stilul meu de viata s-a modificat de la sine aproape instantaneu. Fara nici un efort, m-am pomenit ca ma indepartez de tot ce era toxic in regimul meu alimentar: am renuntat la carne, la alcool si la tutun. Am inceput sa citesc tot ce gaseam legat de mistica. Un nestiutor si un necredincios la inceput, m-am trezit brusc pe o cale catre Dumnezeu." Muz Murray

"Am fost proiectat brusc intr-o stare extrem de inalta. Aici nu existau ganduri, ego sau lume reala. Intr-o liniste absoluta percepeam o lume de forme vide, de umbre fara substanta veritabila. Nu era unul sau mai multi, era Acela (Supremul Divin), absolut, pur, indescriptibil. Nu se poate spune ca era o realizare mentala sau ceva perceput undeva "sus", ci o singura realitate pozitiva care umplea, ocupa, inunda si ineca aparenta lumii fizice, nelasand loc sau spatiu pentru nici o alta realitate, in afara ei insesi, si nepermitand ca nimic altceva sa para cu adevarat real, pozitiv sau substantial. Aceasta experienta mi-a adus o pace de nedescris, o liniste formidabila si o infinita eliberare si libertate." Sri Aurobindo

"Am simtit cum plutesc intr-un fluviu de pace, pe sub poduri de liniste. Apele izvorau de nicaieri si se revarsau nu se stie unde. In cele din urma, raul si cu mine nu mai eram. Eu-l incetase sa mai existe. Aveam pentru prima oara sentimentul ca valul cazuse si ca puteam fi in contact cu "realitatea cea adevarata". Cu ordinea ascunsa a lucrurilor, cu radiografia tesaturii intregii lumi, de obicei ascunsa sub straturi de evenimente lipsite de importanta. Aceasta experienta mi-a oferit din plin certitudinea ca exista intr-adevar o ordine superioara a realitatii, ea singura dand un sens intregii noastre existente." Arthur Koestler

Se pare asadar ca abordarea vietii in societate de pe un nivel superior de constiinta este cu adevarat o solutie pentru a rezista ritmului impus de cerintele lumii. Cativa intelepti contemporani sustin in continuare aceasta idee.

Dumnezeu e Omul la superlativ

Nascut in 1925, Arnaud Desjardins a realizat numeroase documentare pentru televiziunea franceza inspirate din marile traditii spirituale ale Orientului. A publicat carti si a facut filme despre maestri autentici ai budismului tibetan, despre ashramurile hinduse, despre manastirile zen din Japonia, despre gruparile sufite din Afganistan. Calatoriile sale in Asia l-au adus in preajma marilor maestri spirituali ai secolului al XX-lea. A petrecut mult timp in preajma lui Ma Ananda Moyi, iar in 1965 l-a intalnit pe cel caruia i-a devenit discipol: Swami Prajnapad. Dupa ce a avut anumite realizari spirituale importante, a inceput sa predea si a format un ashram in Hauteville, langa Lyon, ashram care atrage foarte multi cautatori spirituali din Europa.

Nu trebuie sa analizam in ce masura realizarea Sinelui ne ajuta sau nu sa ne adaptam ritmului impus de societate. Nu, trebuie sa devenim constienti ca realizarea Sinelui este unica posibilitate de a face fata acestui ritm. Daca intelegem asta, trecem din start pe un nivel superior al experientei. Este adevarat ca, relativ vorbind, e necesar ca fiecare dintre noi sa-si trezeasca si amplifice anumite aptitudini, sa-si largeasca orizontul si sa invete sa priveasca lumea din unghiuri diferite - adica sa nu se agate mereu si mereu de aceleasi viziuni cunoscute. Este adevarat ca vremurile pe care le traim cer o mare deschidere si o exceptionala adaptabilitate. Dar mintea si inteligenta ne pot oferi acestea numai pana la un punct. Totul, mai departe, tine doar de constiinta, de gradul ei de trezire. Si pentru a o trezi, trebuie sa avem curaj. Curajul de a explora misterele constiintei, realizand simultan, deplin responsabili, toate actiunile necesare in aceasta lume de tip cauza - efect. Experienta realizarii Sinelui este prin sine insasi de neexplicat. In ea se gaseste insa sursa adaptabilitatii. Constiinta este neschimbatoare, nepieritoare, fara forma; si tocmai lipsa ei de forma o face infinit adaptabila.

De aceea, in mijlocul acestei lumi care "pare sa nu mai aiba rabdare", trebuie sa pastram atentia ferm focalizata, mai mult decat oricand, asupra nivelului nostru interior cel mai profund, asupra esentei noastre nepieritoare, eterne, neschimbate. Si aceasta nu inseamna a considera Sinele interior ca un refugiu sau o ascunzatoare de unde putem evita cu usurinta ceea ce se petrece in lume. "Exteriorul" si "interiorul" nu sunt opusi; trebuie sa invatam sa fim din ce in ce mai inradacinati in interior si, de acolo, sa mergem sa dam piept cu lumea exterioara in toata complexitatea ei. Nu trebuie sa ne ascundem in paradis, ci sa aprofundam in noi insine experienta paradisului pentru a o aduce pamantului. Trebuie sa imbratisam cerul si pamantul dintr-o singura bataie din aripi. Oricat ar parea de neinteles, chiar si aceasta lume a schimbarii este tot o expresie a permanentei, a eternitatii. Acestea doua nu pot fi separate. In concluzie, as spune ca experienta iluminarii, sau chiar experienta de a fi pe o cale spirituala autentica, este raspunsul la intrebare - dar numai daca aceasta experienta nu este interpretata ca o fuga de lume. Maestrul meu, Swami Prajnapad obisnuia sa spuna: "Dumnezeu este omul la superlativ". Ceea ce este schimbator nu poate cuprinde schimbarea, doar ceea ce este neschimbator poate.

Priveste viata cu ochii Sinelui

In 1943, la 33 de ani, Douglas Harding are o traire inedita, care il transforma profund: "Cea mai frumoasa zi din viata mea, renasterea mea, a fost ziua in care am descoperit ca nu aveam cap… Timp de multe luni fusesem absorbit foarte intens de intrebarea "Cine sunt eu?", iar raspunsul a venit in cel mai surprinzator mod. M-a cuprins o stare necunoscuta mie. Ratiunea, imaginatia si intreaga agitatie mentala au luat sfarsit. Trecutul si viitorul disparusera pentru mine. Era ca si cand abia atunci ma nasteam, cu o noua bucurie de a trai. […] Imi pierdusem capul, dar castigasem o lume." Fragmentul de mai sus este un extras din cartea sa "A trai fara cap", ce contine experimente practice foarte simple pentru a atinge starea de vacuitate constienta sau de redescoperire a misterului profund al fiintei noastre.

"Cred ca singura speranta pentru aceasta lume cuprinsa de nebunie si haos este sa revenim la centru, sa ne orientam catre interior, sa descoperim in noi esenta nepieritoare, neatinsa de trecerea timpului. Sa gasim in noi un "Sine" profund, neschimbat si etern si sa traim dupa principiile sale.

E foarte usor sa cedam in fata vitezei uluitoare de schimbare de care face dovada societatea actuala. E foarte usor sa spunem "traiesc in aceasta lume, ea ma conduce, trebuie deci sa ajung la un compromis, trebuie deci sa-mi adaptez viata la ritmul ei". In realitate insa e o amagire. E necesar sa se petreaca exact opusul. Puterea nu apartine lumii. Singura putere pe care o are societatea este cea pe care i-o acordam noi. Totul se naste din noi, totul prinde contur si capata valoare din noi. A crede ca lumea este cea care ne ghideaza viata e o iluzie, e ca si cum, urcand la deal, am pune carul inaintea boilor. Singura si unica forta de care trebuie sa devenim constienti este cea care se afla in noi. A ne adapta la ritmul societatii inseamna a deveni o victima a haosului si a nebuniei ei. Inseamna a pierde din vedere sau a subestima puterea interioara.

Orice om care poate spune deplin constient "Eu sunt!" este superior lumii. Caci el s-a identificat cu adevaratul sau Sine, cu ceea ce este in el neconditionat de timp sau de spatiu. Lumea nu are absolut nici o putere pentru cel care o priveste, ca un martor, din Sinele sau. Trebuie insa sa capatam incredere in acest "Eu" superior, o incredere deplina. Si atunci vom observa ca lumea va raspunde cerintelor noastre, trairilor noastre, actiunilor noastre, adica ea va fi o reflexie exterioara a gandurilor si sentimentelor noastre. Daca nu ne vom lasa amagiti de lume, vom acorda drum deschis puterilor care se afla in noi sa se manifeste."

Traieste-ti clipa de cristal

Nascut in 1948 in Portsmouth, Virginia, Vernon Kitabu Turner Roshi si-a dedicat prima parte a vietii insusirii artelor martiale, din dorinta de a deveni un "protector al celor nedreptatiti". Viata sa a capatat o noua turnura cand, intr-un parc din New York, si-a intalnit maestrul: un calugar zen. Acesta l-a initiat in tainele meditatiei, iar Vernon a fost un discipol perseverent. El a inteles foarte repede ca "secretul apararii vine din interior inspre exterior". A facut o demonstratie publica in care a invins, aparandu-se cu un singur deget, pe toti marii maestri ai artelor martiale din New York, fiecare confruntare durand doar cateva secunde. A fost recunoscut ca maestru spiritual de catre guru-l indian Sant Keshavadas.

"Nu suntem ceea ce vedem in oglinda. Si tocmai ceea ce nu vedem cu ochii fizici este realitatea. Dar in fata privirii noastre se perinda miliardele de fatete ale lumii multiplicitatii si ne atasam de ele. Mintea noastra se agata de anumite conditii, ne obisnuim cu ele, le privim ca fiind ale noastre, consideram ca ele ne definesc si ne exprima.

Dar daca ne-am desprinde de toate aceste statusuri exterioare pe care le numim identitate si de care ne agatam atat de strans, daca am intelege ca nu putem fixa nici un loc in afara noastra pe care sa-l numim "eu" sau "al meu", ca si noi insine suntem intr-o continua transformare, ca evolutia este insasi natura vietii, atunci nu ne vom mai teme de ea.

Intr-o infruntare, ne privim in ochi inamicul, iar acesta ne ataca. Daca ne lasam cuprinsi de teama, vom ramane stana de piatra si vom fi invinsi inainte ca el sa ne atinga. Pentru ca frica vorbeste: "El e mai mare, e mai puternic, daca ripostez, se va infuria mai tare". Dar daca nu lasam frica sa ne paralizeze, ne vom pastra starea de atentie maxima si de luciditate, vom fi constienti de punctele noastre slabe si de pericolele la care suntem expusi, ne vom adapta si ne vom feri din calea loviturilor. Vom sti exact ce si cum trebuie facut. Vom avea mintea clara si limpede, neconditionata de un plan rigid stabilit anterior cu privire la reactiile noastre. Pur si simplu ne vom relaxa si restul va veni de la sine. Pentru ca vom trai in momentul prezent.

Daca oamenii ar intelege ca mintea se poate adapta la orice vine din exterior, ca poate face fata oricaror provocari ale lumii exterioare, atunci teama ar disparea. Adevarata natura a mintii experimenteaza clipa de clipa prezentul etern. Ea nu isi construieste planuri. Cand o problema apare, cu siguranta alaturi de ea apare si rezolvarea. Pentru a vedea insa solutia trebuie sa credem in natura noastra fundamentala, care este perfectiunea absoluta, si sa ne pastram mintea pura si curata ca un cristal. Toate problemele pe care le ridica acum societatea si ritmul ei pot fi depasite, daca ne pastram constiinta mereu in prezent."

Roata se invarte, tu esti centrul ei

Numit astfel de primul sau maestru spiritual, controversatul Neem Karoli Baba, Surya Das a devenit unul dintre cei mai cunoscuti lama-si ai vestului. A petrecut multi ani in retrageri si a studiat alaturi de cei mai mari lama-si ai secolului al XX-lea, in prezent tine conferinte in intreaga lume urmarind sa aduca in viata de zi cu zi a fiecaruia dintre discipolii sai invataturile tibetane Dzogchen. Cartile sale despre budism sunt bestseller-uri.

"Nu cred ca timpul se grabeste. Cred ca noi acceleram. Ritmul vietii moderne accelereaza. Dezvoltarea tehnologica accelereaza. Provocarea noastra este sa facem fata schimbarii.

Al saisprezecelea Karmapa a spus pe patul de moarte: "Nimic nu se petrece cu adevarat!". Si asa este, in lumina adevaratei realitati, nimic nu se modifica, nimic nu se petrece. Dar in lumea relativa, totul se petrece, totul se transforma. A intelege prima viziune inseamna a dobandi o noua perspectiva: Spatiul ramane mereu acelasi, insa vremea este mereu in flux si reflux. Daca intelegem ca lumea adevarata si lumea relativa nu se exclud reciproc, atunci ne vom putea aseza cu usurinta in chiar centrul schimbarii, fara insa a fi afectati de ea.

De exemplu, noi nu putem vedea, cu ochii fizici, spatiul dintre componentele unui atom, dar cunoastem prin intermediul fizicii ca un atom este format in cea mai mare masura din spatiu. Atomul este mai mult gol decat plin. Analogic vorbind, in noi insine, in mintea noastra, cand observam ca nu suntem doar corpul fizic, adica materie solida, ci avem mult mai multe corpuri energetice, care nu au o forma solida, materiala, atunci vom face un pas important catre experienta realizarii Sinelui prin insasi acea stare de "relaxare" sau detasare care survine fata de lumea exterioara. Stare care ne apropie de esenta noastra reala; renuntam la cine credem ca suntem si incepem sa fim cu adevarat ceea ce suntem.

Incepem sa intelegem ca noi suntem transformarea si acesta este punctul cheie eliberator. Atunci apare o dubla viziune, in care avem simultan perceptia unicitatii si a multiplicitatii - dar avem un cadru mai larg, sau ceea ce se numeste in Dzogchen "perspectiva superioara". Aceasta inseamna ca, indiferent de viteza cu care se invarte roata existentei, noi tot recunoastem ca ea este o roata. Putem sa alegem sa ne invartim o data cu ea, in loc sa fim striviti de ea, sau cel mai bine putem alege sa ne apropiem de centrul ei, sursa care ramane neatinsa de nici o miscare.

Don Juan, maestrul lui Carlos Castaneda, spunea: "Opriti lumea!". Credeam ca asta inseamna tacere, sau calm al mintii. Nici pe departe. Inseamna sa fim pe deplin impacati cu ritmul curgerii, al trecerii. Tao este ca un mare fluviu, el curge - aceasta este impermanenta lui. Dar nu-si paraseste niciodata albia. Nu pleaca nicaieri. Si acesta este centrul rotii, aflat dincolo de orice miscare. Si a fi centrat nu trebuie inteles ca a fi dincolo de sentimente, ci a fi chiar in centrul lor, in sursa lor.

Acesta e raspunsul meu. Gasindu-ne odihna in locul de unde se nasc toate fenomenele, locul in care nimic nu se petrece si in care, in acelasi timp, totul se poate petrece. Atunci vom remarca valurile care se nasc la suprafata oceanului, dar profunzimile nu vor fi tulburate. Inima noastra va fi vie, oricat de uluitoare ar fi ritmul sau viteza de transformare a lumii."

Contempla liber transformarea

Ram Dass s-a nascut in 1933, in New York. A studiat psihologia si a fost profesor la Harvard. In 1967, in timpul primei sale calatorii in India, si-a cunoscut maestrul: Neem Karoly Baba, care l-a initiat in tainele meditatiei si ale practicii yoga. Intors in America, a tinut numeroase prelegeri in care si-a facut cunoscute convingerile si a publicat mai multe carti, printre care "Be Here Now" (Fii aici si acum, 1971) - un autentic ghid spiritual pentru cei care Il cauta pe Dumnezeu.

"Nu timpul prinde viteza. Timpul curge cu aceeasi masura. Ceea ce se modifica este perceptia noastra asupra timpului. Toate planurile care trebuie indeplinite, toate lucrurile care trebuie facute, tot ceea ce se transforma de la o ora la alta - toate acestea par a ne impune o regula: trebuie sa tinem pasul cu lumea. E gresit. Tot ce avem de facut este sa fim cu adevarat in prezent. Daca reusim sa ne identificam cu insasi constienta, ne identificam cu ceea ce este in noi netrecator. In acest caz transformarea are un martor, dar martorul este mereu acelasi.

Ducem o viata care se afla jumatate in planul non-timpului si jumatate in planul timpului. Timpul este construit intr-o fabrica sociala, trebuie sa ni-l facem. Non-timpul se manifesta in planul constiintei; acolo ne simtim cu adevarat liberi, neconditionati de nici o bariera. Abia in acel plan avem ochi sa vedem ca in esenta nu suntem diferiti, ca toti facem parte din aceeasi "substanta" unica, suprema. Dar acesta este rolul timpului si al spatiului in planul fizic: sa ne separe in entitati diferite. Devenind constienti de aceste doua planuri care ne guverneaza viata, putem transforma radical calitatea perceptiilor noastre. Putem face saltul de la cel care experimenteaza la cel care este martorul experientei sale. Cu alte cuvinte, facem sa apara o anumita distantare sau detasare superioara de planul strict fizic. Si intelegem in acest mod ca realizarea de Sine nu implica trairea la maxim in ritmul impus de viata in societate, ci contemplarea acestui ritm fara ca el sa ne subjuge. Iar aceasta contemplare a schimbarii poate fi chiar fascinanta si plina de umor daca avem in vedere ca lumea, asa cum o vedem, este si ea un mod de manifestare al Divinitatii."


sursa: www.luxsublima.ro

Tipareste Recomanda trimite prin YM

Produse in legatura cu articolul

Lotiune Antitranspirant pentru picioare 150ml Cosmetic Plant

Reduce secretia sudorala. Stopeaza proliferarea bacteriana si micotica. Inlatura mirosul neplacut.

Pret: 12.41 RON

Comanda

Krill Oil 30cps Rotta Natura

Krill Oil, cunoscut si ca Ulei de creveti este noua generatie de Omega 3 impotriva colesterolului. Acesti creveti polari sunt mici crustacee ce se...

Pret: 37.94 RON

Comanda
 

Zahar Brun Melasa Nerafinat 500g Solaris Plant

Zahar brun nerafinat obtinut din trestie de zahar de calitate superioara din Mauritius. Este recomandat in special pentru prajituri, datorita...

Pret: 9.55 RON

Comanda

Miere Portocal 250g Prisaca Transilvania

Tara de origine a acestei mieri este Franta sau Spania. Imbracata intr-o forma proprie noua, PRISACA TRANSILVANIA, ne-am permis sa alaturam aceasta...

 
 
 

Comentarii utilizatori

Adauga un comentariu
 
TRIPOD HEALTH 108 (TPH108) - tinctura complexa din 108 plante medicinale

Abonare newsletter


Comenzi telefonice